eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Jelentős áramkimaradások Németországban: valóság vagy pánikkeltés?

Jelentős áramkimaradásokat jósolt a téli hónapokra a német polgári védelmi és katasztrófaelhárítási hivatal (BKK) elnöke. Néhány órával később már saját hivatala cáfolta őt, és elhatárolódott a borúlátó kijelentéstől az energiaellátás fő hatóságának számító szövetségi felügyelet, a Bundesnetzagentur vezetője is. A kormánykoalíciós Zöldek Pártja a pánikkeltés veszélyeire figyelmeztetett.

Ralph Tischler a Die Welt című lap hétvégi számában jelentette ki, hogy a téli hónapokban áramkimaradásokkal számol.

"Abból kell kiindulnunk, hogy

télen regionális és időben korlátozott áramkimaradások lesznek"

– fogalmazott a BKK vezetője, és arra hivatkozott, hogy mindez szükséges az áramellátás hosszabb távú biztosítása érdekében.

Saját hivatala ténylegesen néhány órával később sebtében közzétett Twitter-üzenetben relativizálta, lényegében azonban cáfolta az elnök által mondottakat. A tulajdonképpeni cáfolat szerint a hivatali elnök csupán azért vázolt fel egy ilyen forgatókönyvet, hogy kiemelje az alapjában szükséges megelőző intézkedések jelentőségét. A hivatal ugyanakkor az aláírás nélküli üzenetben sajnálkozásának adott hangot a "félreérhető megfogalmazás" miatt. Egyidejűleg leszögezte azt is, hogy

egy nagy kiterjedésű áramkimaradás Németországban valószínűtlen.

Az elektromos energiaellátó rendszer számos olyan biztosító mechanizmussal rendelkezik, amelyek képesek a hálózat stabilizálására minden esetleges zavar esetén – hangoztatta a hivatali állásfoglalás.

A ZDF közszolgálati televízió a BKK-nál érdeklődött az iránt, hogy az elnök mire alapozta baljós kijelentéseit, illetve hogy vannak-e ezzel kapcsolatos hivatalos számítások. A televízió azonban nem kapott választ.

Hasonló súllyal esett latba a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet cáfolata. Rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy a tél folyamán kényszerű áramszünetekre lenne szükség – fogalmazott közleményében a felügyelet. A Bundesnetzagentur hangsúlyozta azt is, hogy megítélése szerint a német áramellátási rendszer az egyik legmegbízhatóbb rendszer a világon.

A pánikkeltés elkerülésére figyelmeztetett a történtek kapcsán a kormánykoalíciós Zöldek Pártja. A párt parlamenti frakcióvezetője állásfoglalásában azt hangoztatta, ha valóban fenyegetne a BKK-elnök által jelzett áramkimaradás, akkor a megelőzés érdekében megfelelő intézkedésekre lenne szükség.

A BKK vezetőjének nyilatkozata a cáfolatok ellenére meghallgatására talált a német városok és községek szövetségénél. A szövetség elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy

a jelzett regionális áramkimaradásokat ténylegesen nem lehet kizárni.

Gerd Landsberg védelmébe vette a BKK elnökét, aki szerinte "helyes utalást" tett arra, hogy energiaszűkösség esetén a hálózat stabilizálása érdekében átmenetileg regionális és időben korlátozott áramszünetekre kell sort keríteni.

Az ezzel kapcsolatos esetleges válsághelyzetek esetére meg kell tenni a szükséges előkészületeket – hangoztatta Landsberg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×