eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Beleőszül a gondokba a német gazdasági miniszter, de 400 ezer euróért fotóst keres

Nincs irigylésre méltó helyzetben Robert Habeck. A német alkancellár és gazdasági miniszter legfőbb gondja a háztartások, illetve a vállalatok energiaterheinek csökkentése. Az 53 éves miniszter tart attól, hogy beleőszül mindebbe.

Ráadásul lapértesülések szerint most újabb gondot vett a nyakába. Elsőként a Bild című lap számolt be arról, hogy minisztériuma évi több mint 400 ezer euróért megbízható fotóst keres.

Az erre vonatkozó pályázatot a gazdasági minisztérium már ki is írta. A nyertes feladata az lenne, hogy kísérje Habecket belföldi és külföldi útjaira, és megörökítse a vizitek legfontosabb pillanatait.

A jó fotókért jó fizetség jár. Ezt jelzi a pályázatban jelzett összeg, ami áfával együtt 416 500 euró.

A szerződés január 1-jétől egy évre szólna, de meghosszabbítható. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szerencsés fotós feladata lenne a képek feldolgozása, illetve archiválása is.

Több mint valószínű, hogy a miniszter nem erre gondolt, amikor a ZDF televíziónak nyilatkozva a gondokról, illetve a gyors őszülésről beszélt.

Tény, hogy Robert Habeck a súlyos energiaválság miatt nincs könnyű helyzetben. A kormány 200 milliárd eurós tehercsökkentési programjában beígérte ugyan az árfék mielőbbi bevezetését a földgáz, a távhő és a villanyáram esetében, ennek előkészítése azonban még javában folyik.

Maga a miniszter ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy

a rendszer egyszerű lesz a fogyasztók számára, az előkészítés, illetve a háttérmunka azonban már bonyolult.

Habeck szerint a háztartásoknak, valamint a kis- és közepes vállalatoknak gyakorlatilag nincs miért aggódniuk.

Ígéret szerint a gázárfék legkésőbb márciusban életbe lép. A kormány vizsgálja ugyanakkor, hogy mindez februári visszamenőleges hatállyal történne.

Tervezik ugyanakkor azt is, hogy mind a gáz, mind az áram esetében az állam már januártól szubvencionálná a megállapított alapfogyasztást. Habeck ugyanakkor megerősítette, hogy

a tervezett árfékek bevezetése ellenére az energia drágább maradna, mint egy évvel ezelőtt volt.

Szavai szerint ez ugyanakkor ösztönözhetné az energiával való takarékosságot.

Előzetes tehercsökkentési intézkedésként a kormány a közelmúltban döntött arról is, hogy a háztartások és a vállalkozások helyett az állam fizeti ki a földgáz és a távhő decemberi átalánydíját. A parlament által jóváhagyott döntés célja az, hogy addig is mérsékelje az energia drágulása miatt a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terheket, amíg sikerül elindítani a 2024 tavaszáig tartó árfék-programokat.

Az energiaszolgáltatók az állami fejlesztési banktól (KfW) kapják meg a fogyasztóknak elengedett decemberi átalány összegét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×