eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Tízmillió dollárt követelnek hackerek ellopott egészségügyi adatokért

Egy listát már közzé tettek a dark weben, ebben jó és rossz csoportra osztották az ügyfeleket, utóbbiak közé a többek között kábítószerfüggőséggel, alkoholizmussal és HIV-vírusfertőzéssel kezeltek kerültek.

Ausztráliában a hackerek 10 millió dollárt (mintegy 4 milliárd forintot) követelnek a legnagyobb egészségügyi biztosítótól cserébe, azokért az adatokért, amelyeket a Medibanktól loptak el.

Minden potenciális áldozatért egy dollárt akarnak, hogy ne szivárogtassák ki az óriáscég rendszeréből kibertámadással megszerzett érzékeny egészségügyi adatokat.

A Medibank, az ország egyik vezető magán-egészségbiztosítója a héten elismerte, hogy hackerek hozzáfértek a becslések szerint 9,7 millió jelenlegi és volt ügyfél, köztük Anthony Albanese miniszterelnök személyes adataihoz.

Az internetes kalózok szerdán közzétettek egy első "mintát" ezekből az adatokból, csütörtökön pedig egy másodikat is a dark weben,

amelyet a hagyományos böngészőkkel nem lehet megtalálni. A második csomagban több száz emberről voltak személyes adatok.

Már az első nyilvánosságra hozott információkból is úgy tűnt, hogy a számítógépes behatolók jelentős károkat okoznak, és

olyan embereket céloztak meg, akiket kábítószerfüggőség, szexuális úton terjedő fertőzések vagy terhességmegszakítás miatt kezelnek.

A biztosító eddig nem volt hajlandó fizetni. David Koczkar, a Medibank főnöke szégyenletesnek nevezte a hackerek zsarolását.

"A személyes adatok felhasználása zsarolásra rosszindulatú bűncselekmény" – mondta, hozzátéve, hogy "ez egy támadás közösségünk legkiszolgáltatottabb tagjai ellen".

Úgy tűnik, a kibertámadó csoport úgy akar nyomást gyakorolni a Medibankra, hogy a biztosító fájljaiból kiválogatja azokat a személyes adatokat, amelyek a legnagyobb kárt okozhatják. Az első adatközlésben az ügyfeleket "jó" és "rossz" listára osztották.

A "rosszak" listáján szereplő személyek közül sokan olyan számkódokkal vannak összekapcsolva, amelyek kábítószerfüggőséggel, alkoholizmussal és az AIDS-et okozó HIV-vírusfertőzéssel hozták őket összefüggésbe. A felsorolásban nevek, útlevélszámok, születési dátumok és címek is szerepeltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×