eur:
393.19
usd:
367.31
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Tízmillió dollárt követelnek hackerek ellopott egészségügyi adatokért

Egy listát már közzé tettek a dark weben, ebben jó és rossz csoportra osztották az ügyfeleket, utóbbiak közé a többek között kábítószerfüggőséggel, alkoholizmussal és HIV-vírusfertőzéssel kezeltek kerültek.

Ausztráliában a hackerek 10 millió dollárt (mintegy 4 milliárd forintot) követelnek a legnagyobb egészségügyi biztosítótól cserébe, azokért az adatokért, amelyeket a Medibanktól loptak el.

Minden potenciális áldozatért egy dollárt akarnak, hogy ne szivárogtassák ki az óriáscég rendszeréből kibertámadással megszerzett érzékeny egészségügyi adatokat.

A Medibank, az ország egyik vezető magán-egészségbiztosítója a héten elismerte, hogy hackerek hozzáfértek a becslések szerint 9,7 millió jelenlegi és volt ügyfél, köztük Anthony Albanese miniszterelnök személyes adataihoz.

Az internetes kalózok szerdán közzétettek egy első "mintát" ezekből az adatokból, csütörtökön pedig egy másodikat is a dark weben,

amelyet a hagyományos böngészőkkel nem lehet megtalálni. A második csomagban több száz emberről voltak személyes adatok.

Már az első nyilvánosságra hozott információkból is úgy tűnt, hogy a számítógépes behatolók jelentős károkat okoznak, és

olyan embereket céloztak meg, akiket kábítószerfüggőség, szexuális úton terjedő fertőzések vagy terhességmegszakítás miatt kezelnek.

A biztosító eddig nem volt hajlandó fizetni. David Koczkar, a Medibank főnöke szégyenletesnek nevezte a hackerek zsarolását.

"A személyes adatok felhasználása zsarolásra rosszindulatú bűncselekmény" – mondta, hozzátéve, hogy "ez egy támadás közösségünk legkiszolgáltatottabb tagjai ellen".

Úgy tűnik, a kibertámadó csoport úgy akar nyomást gyakorolni a Medibankra, hogy a biztosító fájljaiból kiválogatja azokat a személyes adatokat, amelyek a legnagyobb kárt okozhatják. Az első adatközlésben az ügyfeleket "jó" és "rossz" listára osztották.

A "rosszak" listáján szereplő személyek közül sokan olyan számkódokkal vannak összekapcsolva, amelyek kábítószerfüggőséggel, alkoholizmussal és az AIDS-et okozó HIV-vírusfertőzéssel hozták őket összefüggésbe. A felsorolásban nevek, útlevélszámok, születési dátumok és címek is szerepeltek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×