eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Olaf Scholz német alkancellár és ügyvivő pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott új intézkedésekről a tartományok vezetőivel videokonferencia keretében folytatott tanácskozást követően Berlinben 2021. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Össztűz zúdul a német kancellárra, még a koalíciós partnerei is támadják

Olaf Scholz hajthatatlan, és foggal-körömmel kitart tervezett kínai látogatása mellett. Annak ellenére, hogy a kancellárt csaknem egyéves regnálása óta aligha érte olyan szerteágazó bírálat, mint a pekingi út előestéjén. Üzent neki külügyminisztere, bírálja az ellenzék, Emmanuel Macron francia állafvel az élen néhány uniós ország vezetője ugyancsak nemtetszését fejezte ki.

A szociáldemokrata kancellár a hét második felében tárgyal Pekingben egy tekintélyes gazdasági delegáció élén. Olaf Scholz az első nyugat-európai vezető, aki tiszteletét teszi Hszi Csin-ping kínai államfőnél azóta, hogy október végén ismét a Kínai Kommunista Párt főtitkárává választották.

Már a vizit előzményei sem voltak mentesek a heves vitáktól. A koalíciós partnerek, a Zöldek Pártja és a liberális FDP bírálta Scholzot amiatt, hogy a kancellár támogatta a Cosco nevű kínai állami hajózási vállalat bekapcsolódását a hamburgi konténerkikötő fejlesztésébe. Scholz végül valamelyest beadta derekát, így végül a Cosco a kikötő fejlesztésében csupán kisebbségi, 24.9 százalékos részesedést szerzett.

A bírálók már ekkor azt hangoztatták, hogy az elmúlt évek orosz függősége után mindenképp el kell kerülni egy újabb "rendszeridegen" függőséget.

A Der Spiegel szerint erre figyelmeztette Scholzot külügyminisztere, Annalena Baerbock is. A zöld párti politikus utalt arra, hogy a kancellár maga döntött a vizit időpontjáról. Baerbock szerint ilyen körülmények között az a fontos, hogy vendéglátói előtt egyértelművé tegye azokat az üzeneteket, amelyek a koalíciós megállapodásban szerepelnek, nevezetesen az emberi jogok, illetve a nemzetközi jog tiszteletben tartásának jelentőségét, valamint a szabad és tisztességes versenyfeltételek biztosításának szükségességét.

Ezek az elvek a nemzetközi együttműködés alapelvei, és ezt Hszi Csin-ping tudomására kell hozni – fogalmazott a miniszter.

Baerbock idézett a hárompárti német koalíciós megállapodásból, amely hangsúlyozza, hogy Kína partner globális kérdésekben. "Azt azonban nem téveszthetjük szem elől, hogy egyben versenytárs, továbbá növekvő mértékben rendszeridegen rivális is" – jelentette ki a külügyminiszter.

A látogatás lemondására szólította fel a német kancellárt az Ujgur Világkongresszus. A csaknem tízmilliós ujgur kisebbség Kína nyugati részén, Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Az ujgur diaszpórát tömörítő világkongresszus elnöke berlini sajtókonferenciáján azzal vádolta a kancellárt, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a több millió ujgur szenvedéseit.

A Global Times című pekingi, a kommunista párthoz közel álló angol nyelvű napilap megfogalmazta a kancellári látogatással kapcsolatos kínai elvárásokat. Az újság szerint

Scholz vizitje csakis akkor lehet sikeres, ha a pragmatikus együttműködés áll a középpontban,

és – a radikális nyugati politikusok, illetve média nyomása ellenére – nem a geopolitika. Ez utóbbi példájaként hozta fel a lap a kínai piacok megnyitását sürgető követeléseket, az Oroszországgal szembeni szankciókat, valamint az emberi jogokkal kapcsolatos bírálatokat

A GlobalTimes teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy látogatás előtt a vendéglátó országra megalapozatlan követelésekkel helyezzenek nyomás. "Németországnak – csakúgy, mint minden más országnak – nincs joga ahhoz, hogy beavatkozzon más országok belügyeibe" – fogalmazott a Global Times.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×