eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Olaf Scholz német alkancellár és ügyvivő pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott új intézkedésekről a tartományok vezetőivel videokonferencia keretében folytatott tanácskozást követően Berlinben 2021. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Össztűz zúdul a német kancellárra, még a koalíciós partnerei is támadják

Olaf Scholz hajthatatlan, és foggal-körömmel kitart tervezett kínai látogatása mellett. Annak ellenére, hogy a kancellárt csaknem egyéves regnálása óta aligha érte olyan szerteágazó bírálat, mint a pekingi út előestéjén. Üzent neki külügyminisztere, bírálja az ellenzék, Emmanuel Macron francia állafvel az élen néhány uniós ország vezetője ugyancsak nemtetszését fejezte ki.

A szociáldemokrata kancellár a hét második felében tárgyal Pekingben egy tekintélyes gazdasági delegáció élén. Olaf Scholz az első nyugat-európai vezető, aki tiszteletét teszi Hszi Csin-ping kínai államfőnél azóta, hogy október végén ismét a Kínai Kommunista Párt főtitkárává választották.

Már a vizit előzményei sem voltak mentesek a heves vitáktól. A koalíciós partnerek, a Zöldek Pártja és a liberális FDP bírálta Scholzot amiatt, hogy a kancellár támogatta a Cosco nevű kínai állami hajózási vállalat bekapcsolódását a hamburgi konténerkikötő fejlesztésébe. Scholz végül valamelyest beadta derekát, így végül a Cosco a kikötő fejlesztésében csupán kisebbségi, 24.9 százalékos részesedést szerzett.

A bírálók már ekkor azt hangoztatták, hogy az elmúlt évek orosz függősége után mindenképp el kell kerülni egy újabb "rendszeridegen" függőséget.

A Der Spiegel szerint erre figyelmeztette Scholzot külügyminisztere, Annalena Baerbock is. A zöld párti politikus utalt arra, hogy a kancellár maga döntött a vizit időpontjáról. Baerbock szerint ilyen körülmények között az a fontos, hogy vendéglátói előtt egyértelművé tegye azokat az üzeneteket, amelyek a koalíciós megállapodásban szerepelnek, nevezetesen az emberi jogok, illetve a nemzetközi jog tiszteletben tartásának jelentőségét, valamint a szabad és tisztességes versenyfeltételek biztosításának szükségességét.

Ezek az elvek a nemzetközi együttműködés alapelvei, és ezt Hszi Csin-ping tudomására kell hozni – fogalmazott a miniszter.

Baerbock idézett a hárompárti német koalíciós megállapodásból, amely hangsúlyozza, hogy Kína partner globális kérdésekben. "Azt azonban nem téveszthetjük szem elől, hogy egyben versenytárs, továbbá növekvő mértékben rendszeridegen rivális is" – jelentette ki a külügyminiszter.

A látogatás lemondására szólította fel a német kancellárt az Ujgur Világkongresszus. A csaknem tízmilliós ujgur kisebbség Kína nyugati részén, Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Az ujgur diaszpórát tömörítő világkongresszus elnöke berlini sajtókonferenciáján azzal vádolta a kancellárt, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a több millió ujgur szenvedéseit.

A Global Times című pekingi, a kommunista párthoz közel álló angol nyelvű napilap megfogalmazta a kancellári látogatással kapcsolatos kínai elvárásokat. Az újság szerint

Scholz vizitje csakis akkor lehet sikeres, ha a pragmatikus együttműködés áll a középpontban,

és – a radikális nyugati politikusok, illetve média nyomása ellenére – nem a geopolitika. Ez utóbbi példájaként hozta fel a lap a kínai piacok megnyitását sürgető követeléseket, az Oroszországgal szembeni szankciókat, valamint az emberi jogokkal kapcsolatos bírálatokat

A GlobalTimes teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy látogatás előtt a vendéglátó országra megalapozatlan követelésekkel helyezzenek nyomás. "Németországnak – csakúgy, mint minden más országnak – nincs joga ahhoz, hogy beavatkozzon más országok belügyeibe" – fogalmazott a Global Times.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×