eur:
370.15
usd:
344.95
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Spanyolország, 2017. október 17.A spanyol védelmi minisztérium által közreadott, keltezetlen kép Fernando Pérez Serrano hadnagyról, aki felszállás közben lezuhant a légierő F-18 típusú vadászrepülőgépével a Madrid közelében levő Torrejón de Ardoz-i légitámaszpont mellett 2017. október 17-én. Pérez életét vesztette a balesetben. (MTI/EPA/Spanyol védelmi minisztérium)
Nyitókép: MTI/EPA/Spanyol védelmi minisztérium

Franciaország tankokkal, Spanyolország harci repülőkkel erősíti a NATO romániai csapatait

Az Öböl-háború óta nem volt akkora katonai mozgás Európában, mint most. Ennek része volt a Sárkány művelet Magyarországon is áthaladt két katonai konvoja.

A hét végén Magyarországon is áthaladt az a két - páncélos gyalogsági harcjárművekből álló - katonai konvoj, amelyekkel Franciaország erősíti a NATO romániai harccsoportját. A 36 katonai járműből álló menetoszlop Nagylaknál lépte át a román-magyar határt és az erdélyi Nagysink felé haladt tovább. Ott állomásozik a francia parancsnokság alatt létrehozott harccsoport (Battle Group Forward Presence - BGFP) derékhada. E harccsoportot a NATO Reagáló Erőinek részeként Romániába vezényelt többnemzetiségű csapatok átminősítése által hozták létre. A román védelmi minisztérium közleménye szerint Franciaország Leclerc harckocsikat is küld Romániába. A haditechnika egy részét vasúton szállítják.

Az úgynevezett Sárkány művelet során tíz katonai konvojt indítanak útnak, amelyek több mint 2000 kilométeres utat tesznek meg a franciaországi Mourmelon-le-Grande támaszponttól Nagysinkig. "Európában nem volt ennél fontosabb logisztikai művelet" az utóbbi három évtizedben, Irak kuvaiti inváziója óta - idézte a román sajtó Francois Goguenheim tábornoknak, a francia szárazföldi erők parancsnokának a Le Figaróban megjelent nyilatkozatát.

A romániai harccsoport a NATO keleti szárnyának biztonságát erősíti, a szövetség védelmi és elrettentő képességét növeli az ukrajnai háború és a fekete-tengeri válság körülményei között - mutatott rá a bukaresti védelmi minisztérium.

A spanyolok harci repülőkkel erősítenek

Ugyanakkor a madridi védelmi tárca közleményére hivatkozva a román lapok arról is beszámoltak, hogy Spanyolország nyolc F/A-18 Hornet típusú, többcélú harci repülőgépet és 130 katonát küld romániai szolgálatra, hozzájárulva az Ukrajna elleni orosz offenzívára adott szövetséges válaszlépésekhez. A közlemény szerint Spanyolország múlt héten nagy hatótávolságú légvédelmi radart helyezett üzembe Romániában a Fekete-tenger partján, amely jövő év márciusig, vagy szükség esetén júniusig folyamatos légtérmegfigyelést biztosít a NATO keleti szárnyán.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×