eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kiköltöznek a lakók az egyik érintett kijevi negyedből 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros ellen. Legalább nyolc ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A hajnali orosz támadás részletei, atomerőművet is megtámadtak

Szerte Ukrajnából érkeztek hírek hétfő reggeli orosz támadásokról: Kijev, Szumi, Dnyipro és Odessza térségében történtek robbanások. Az ország déli és középső területein légiriadót rendeltek el.

A reggeli csúcsforgalomra időzítve, az oroszok dróncsapást mértek Kijev belvárosára. A Reuters értesülése szerint egy vasúti pályaudvar közelében rongálódtak meg lakóházak, több helyen tűz ütött ki. A hírügynökség tudósítója látta az egyik becsapódott drón darabját, amelyre az volt felírva: "Belgorodért".

Az oroszországi Belgorod megye kormányzója korábban többször azzal vádolta az ukrán erőket, hogy tüzérségi támadásokat indítanak a térség ellen. Szombaton fegyveresek lelőttek tizenegy embert egy belgorodi lőtéren. A jelek szerint ezért lehetett bosszú a Kijev belvárosét ért támadás.

Harkiv egyes kerületeiben megszűnt az áramszolgáltatás, a városban leállt a metró - közölte a Sztrana.ua ukrán internetes újság.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte és a civil lakosság elleni terrornak nevezte a hétfő hajnali orosz támadásokat. "Támadhatják a városainkat, de nem fognak megtörni minket" - fogalmazott Zelenszkij Telegram-üzenetében.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője arról számolt be, hogy a hétfői kijevi támadásokat drónokkal hajtották végre. Közölte: "nincs veszteni való idejük", mielőbb még több légvédelmi rendszerre van szüksége Ukrajnának.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat bejelentette, hogy hétfőn egy orosz támadás következtében lekapcsolták a zaporizzsjai atomerőművet az országos áramhálózatról. A közlés szerint az orosz erők ismét "kritikus fontosságú létesítményt támadtak Ukrajna által ellenőrzött területen", és emiatt állt le az összeköttetés.

Az unió kitart Ukrajna mellett

Oroszország egyre inkább elszigetelődik, erkölcsileg, politikailag és katonailag el fogja veszteni az ukrajnai háborút - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt.

Josep Borrell a Külügyi Tanács ülésére érkezve újságíróknak fejtette ki véleményét, miszerint a végső győzelem érdekében továbbra is támogatást kell biztosítani Ukrajnának.

A főképviselő fontosnak nevezte az Európai Unió katonai segítségnyújtásának fenntartását Ukrajna számára, valamint azt, hogy megkezdjék a kiképző misszió munkáját az ország határain kívül. Az unió elkötelezett amellett, hogy az ukrajnai háborúban elkövetett háborús bűnök felelőseit elszámoltassák - hangsúlyozta az uniós diplomácia vezetője.

A brüsszeli találkozón részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Elutazása előtt közölte, hogy a Kijev belvárosát ért reggeli támadás ellenére Magyarország továbbra is fenntartja nagykövetségét az ukrán fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×