eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök távozik egy kabinetülés végén a bangkoki kormányhivatalból 2022. augusztus 23-án. Az előző napon ellenzéki képviselők petíciót nyújtottak be a thaiföldi alkotmánybíróságnak, amelyben a miniszterelnöki mandátum érvényességének felülvizsgálatára szólították fel a testületet. Csan-ocsa ugyanis 2014. május 23. óta tölti be a kormányfői posztot, az ország alkotmánya értelmében azonban a mindenkori kormányfő legfeljebb két egymást követő négyéves hivatali ciklust szolgálhat.
Nyitókép: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Felfüggesztette a kormányfőt a thaiföldi alkotmánybíróság

Prajuth Csan-ocsa 2014-ben puccsal került hatalomra, ezzel túllépte az alkotmány által előírt maximális nyolc évet.

A thaiföldi alkotmánybíróság felfüggesztette tisztségéből Prajuth Csan-ocsa kormányfőt, miután úgy döntött, hogy befogadja az ellenzék beadványát, amely a miniszterelnök számára az alkotmány által előírt nyolcéves hivatali időhatár felülvizsgálatára irányul.

A bíróság közleményben tájékoztatta a sajtót a döntésről. Egyelőre nem tudni, hogy a testület mikor hoz végleges döntést a fő ellenzéki párt által benyújtott beadványról.

Prajuth Csan-ocsa 2014-ben puccsal került hatalomra.

A délkelet-ázsiai ország ideiglenes vezetője várhatóan Pravit Vongszuvan miniszterelnök-helyettes lesz.

A hadsereg akkori vezetőjeként Prajuth Csan-ocsa 2014 májusában hajtott végre puccsot. Civil miniszterelnökké 2019-ben vált, miután a katonaság által kidolgozott alkotmány alapján tartott választás után ő lett a kormányfő. A fő ellenzéki párt beadványa szerint 2014-es hatalomra kerülése óta eltelt teljes időt bele kell számítani hivatali idejébe, és nyolc év elteltével most távoznia kell a kormány éléről.

Thaiföldön csaknem két évtizede rendszeresek a politikai zavargások, a hadsereg kétszer is megdöntötte a választott kormányt, és a tüntetések sokszor erőszakba torkollnak, mert az ellenzék elutasítja a hadsereg politikai szerepvállalását.

A következő általános választás jövő májusban esedékes.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×