eur:
394.94
usd:
363.24
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. november 24-én, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során először átlépte a 30 ezer pontot.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Donald Trump saját biztonsági főnökére támadhatott a Capitolium ostromakor

A Fehér Ház korábbi kabinetfőnökének, Mark Meadowsnak egykori segítője, Cassidy Hutchinson meghallgatásán arról számolt be, hogy 2021. január 6.-án a volt amerikai elnök mindenáron a Capitoliumhoz akart menni, amiben még saját biztonsági főnöke is alig tudta megakadályozni.

Cassidy Hutchinson vallomásából kiderült, hogy a Capitolium ostromának napján azt követően, hogy az akkori elnök beszédet mondott, félrehívta őt Anthony Ornato, az amerikai titkosszolgálat magas rangú tagja, aki ekkoriban a Fehér Házba volt beosztva. Irodájába vitte őt, itt találkoztak Robert Engellel, aki ekkoriban Trump biztonsági szolgálatát vezette, írja a CBS News.

Visszaemlékezése szerint Engel meglehetősen zavarodottan ült ott, miközben Ornato beszámolt arról, hogy aznap korábban milyen jelenet játszódott le az elnöki limuzinban. Trump meg volt arról győződve, hogy odamehet a Capitoliumba, és amikor Engel közölte vele, hogy ez biztonsági okokból nem lehetséges, nagyon erős, agresszív reakció volt a válasza. "Én vagyok az elnök, vigyen oda" - mondta trágár szóval megtoldva.

Szóváltás alakult ki a limuzinban

Amikor ismét megmondták neki, hogy ez nem lehetséges, előre nyúlt, hogy megragadja a volánt.

"Uram, vegye le a kezét a kormányról. A Fehér Házba megyünk vissza, nem a Capitoliumba" - mondta ekkor neki Engel.

Ekkor Trump szabad kezével Engel felé nyúlt: Hutchinson vallomásában úgy fogalmazott, hogy a férfi kulcscsontja felé mozdult. Engel ezt nem javította ki akkor, amikor Ornato beszámolt az esetről.

A titkosszolgálat részben cáfolni fog

A meghallgatást követően a titkosszolgálat a következő közleményt adta ki. "Az Egyesült Államok Titkosszolgálata a 2021 tavaszán történt megalakulása óta együttműködik a Különbizottsággal, és ezt továbbra is így fogja tenni, többek között a mai tanúvallomásban felszínre került új állításokkal kapcsolatban" - mondta Anthony Guglielmi, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának szóvivője a CBS Newsnak adott nyilatkozatában.

Egy titkosszolgálathoz közel álló forrás szerint Engel és a sofőr is azt fogják eskü alatt vallani, hogy Trump nem ért hozzájuk és nem nyúlt a kormány felé.

Azt nem fogják cáfolni, hogy Trump dühös volt és vissza akart menni a Capitoliumba - valamint a hangnemet sem, amelyet megütött.

Tudott a fegyverekről

A meghallgatáson lejátszották a Fehér Ház szóvivőjének, Kayleigh McEnanynek rögzített vallomását is. Eszerint az exelnök még akkor is vissza akart menni a Capitoliumba, amikor a liimuzin visszavitte a Fehér Házba.

"Azt hiszem, amikor visszatértünk a Fehér Házba, azt mondta, hogy

együtt akar sétálni a felvonulókkal.

A feljegyzéseim szerint aztán azt mondta, hogy neki megfelel, ha csak a limuzinban marad. Legjobb emlékeim szerint valamilyen módon részt akart venni a menetben" - fogalmazott. Arról is tudott, hogy fegyveresek is vannak a vonulók közt, de ez sem érdekelte.

"Kurvára nem érdekel, hogy fegyvereik vannak. Nem azért vannak itt, hogy bántsanak. Vegyék el tőlük a kibaszott töltényeket. Engedjék be az embereimet. Innen kivonulhatnak a Capitoliumba. Engedjék be az embereket. Vigyék el a rohadt tárakat" - mondta vallomása szerint Trump.

A volt elnök saját közösségi oldalán reagált Hutchinson vallomására: úgy fogalmazott, szinte nem is ismeri a nőt, a limuzinban állítólag megtörténteket pedig tagadja.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×