eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Egyre többen sürgetik az atomerőművek "továbbélését" Németországban

Németországban immár a földgázellátási válséghelyzet második, riasztási fokozatát hirdették ki Németoszágban az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint az ellátás ugyan még biztosított, a nyár azonban hamis biztonságérzetet eredményezhet. A helyzet súlyos, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra.

Aligha véletlen, hogy ilyen körülmények között egyre több szó esik arról, hogy meghosszabbítsák a még megmaradt német atomerőműveknek az év végén lejáró működési idejét, valamint hogy újból hasznatba vegyék a széntüzelésű erőműveket.

A korábbi 17 atomerőmű közül Németországban ma már csak három üzemel, de a még 2011-ben elhatározott tervek szerint 2022 végén ezek is végleg beszüntetik működésüket.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán kialakult gáz-, illetve olajválság miatt az országban az ellátás biztosítása egyre inkább veszélybe kerül, és mind a politikusok, mind a lakosság körében egyre többen követelik a válsághelyzet enyhítésére képes megoldásokat.

Mindezt alátámasztja, hogy a megújuló energiaforrások használata inkább a jövő lehetőségei közé tartozik, továbbá az orosz földgáz, illetve a kőolaj helyettesítése nem biztosított.

A német koalíciós kormány - amelynek tagja a környezetvédelmet elsődlegesen zászlajára tűző Zöldek pártja - egyelőre elutasítja az atomerőművek működési idejének meghosszabbítását célzó törekvéseket.

A kormányban a pártot képviselő gazdasági miniszter azt viszont sürgeti, hogy az áramtermelés céljából ismét beállítsanak tartalékba helyezett széntüzelésű erőműveket.

Az alkancellári tisztséget is betöltő Robert Habeck szerint ezzel is azt akarják elérni, hogy maradjon minél több földgáz, amelyet el lehet tárolni a téli szezonra.

Hasonlóan vélekedett a Német Iparvállalatok Szövetsége (BDI) is. A szövetség szerint a hiány elkerüléséhez elengedhetetlen a gáztüzelésű energiatermelés visszafogása, ezért azonnal be kell állítani az áramtermelésbe a tartalékba helyezett széntüzelésű erőműveket.

Egy friss felmérés szerint, írta a Tagesschau, a német lakosság többsége a kialakult gázválság nyomán azon a véleményen van, hogy elengedhetetlen a még működő atomerőművek további üzemben tartása. A megkérdezettek többsége nem ellenzi a széntüzelésű erőművek reaktiválását sem: 56 százalékuk emellett foglalt állást.

Ami az atomerőműveket illeti, különösen a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU hívei foglalnak állást a "hosszabbítás" mellett, de a három kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP közül az utóbbi támogatói is hasonlóan vélekednek.

Összességében a németek 61 százaléka vélekedik úgy, hogy továbbra is szükség van az atomerőművekre.

A zöldpárti gazdasági miniszter nem utolsósorban az energiaválság kezelésének köszönhetően mára Németország legnépszerűbb politikusává vált.

Robert Habeck pártját is maga után húzza. A Zöldek immár a második legnépszerűbb párt Németországban, alig lemaradva az első helyen álló ellenzéki pártszövetség, a CDU/CSU mögött.

Németországban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában.

Berlin igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.

A Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat június közepén technikai fennakadásokra hivatkozva nagyjából 50 százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget.

Robert Habeck több ízben is hangsúlyozta, hogy Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja srófolni az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

Címlapról ajánljuk
Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Az eset Gímeskosztolányon (Kostoľany pod Tribečom – Aranyosmaróti járás) történt.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Nagy ajándékot készít a kormány az első lakásvásárlóknak, mi van a háttérben?

Nagy ajándékot készít a kormány az első lakásvásárlóknak, mi van a háttérben?

Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, a kormány nemrégiben bejelentette, hogy jövő év januárjától elindul a CSOK Plusz. Bár számos tekintetben ez szigorodást jelent, az első lakást vásárló családalapítók számára a rendszer bőkezűbbé is válhat, ami kifejezetten jól is jöhet nekik, ugyanis e társadalmi rétegnél sokszor probléma, hogy a hitelfelvételhez nem rendelkeznek a minimálisan előírt 20 százalék önerővel. Így bár a gyorsan növekvő jövedelmük mellett képesek lennének a törlesztőrészletek fizetésére, a adósságfék-szabályozás miatt nem, vagy csak sokkal nehezebben tudnak hozzájutni a kiszemelt ingatlanhoz A Hitelintézeti Szemle júniusi tanulmányából csipegetve megnéztük, hogy mit tudunk jelenleg az első lakásvásárlókról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×