eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Hollandia nem fizet rubelben az orosz gázért

A Gazprom keddtől megszünteti a szállítást.

A GasTerra holland gázkereskedő elutasítja a Gazpromnak azt a követelését, hogy rubelben fizessen az orosz földgázért.

A holland cég közleménye szerint ezt jelezték a Gazpromnak, amely válaszul közölte: május 31-től megszünteti a szállítást.

A GasTerra szerint a Gazprom követelése "sértheti az EU által bevezetett szankciókat, és túl sok pénzügyi és működési kockázatot rejt magában". Különösen nagy kockázatot jelent a groningeni cég számára az egyoldalúan bevezetett, az orosz törvények által előírt moszkvai számlák nyitása és azok ellenőrzése az orosz rezsim részéről - áll a közleményben.

A szállítások leállítása azt jelenti, hogy május 31-től október 1-jéig, azaz az érvényes szerződés lejártáig a GasTerra mintegy 2 milliárd köbméter orosz fölgáztól esik el. A holland cég ugyanakkor biztos abban, hogy ezt a mennyiséget más beszállítóktól könnyedén beszerezheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×