eur:
393.17
usd:
367.41
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Olaf Scholz német kancellár a biztonsági helyzettel foglalkozó kormányülés kezdetén Berlinben 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Újabb tartományi erőpróba előtt Németország

Általános vélemény Németországban, hogy a tartományi parlamenti választások egyfajta politikai barométert jelentenek. Jelzik a kormány, illetve a politikai pártok támogatottságát, továbbá azt, hogy milyen téma foglalkoztatja leginkább a lakosságot. Ezúttal alighanem az Ukrajnában zajló háború, illetve az ehhez kapcsolódó, az országot is erősen sújtó energiaválság.

Vasárnap ezúttal Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinben tartanak helyi parlamenti választásokat.

A március végi, a délnyugati Saar-vidék tartományban rendezett szavazás után a mostani immár a második ilyen jellegű "hangulatfelmérés" az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette baloldali-liberális koalíciós kormány tavaly decemberi hivatalba lépése óta.

A tartományban 2017 óta a konzervatív CDU vezetésével hárompárti, úgynevezett Jamaica-koalíció van hatalmon,

azaz az egyes pártok színei megegyeznek Jamaica nemzeti zászlójának színeivel.

A fekete a CDU színe, a sárga a Szabad Demokrata Párté (FDP), míg a Zöldek pártjáé zöld. A tartományi miniszterelnök 2017 óta a konzervatív Daniel Günther. A helyi CDU minden bizonnyal továbbra is Schleswig-Holstein legerősebb pártja marad. Ugyanis a napokkal a hétvégi szavazás előtt végzett közvélemény-kutatás arról tanúskodott, hogy

a választók mintegy negyven százaléka továbbra is a konzervatívokra voksol, míg a második helyen húsz százalékkal a szociáldemokrata SPD áll.

Tizenöt százalék a Zöldekre szavazna, míg az FDP-t hét százalék támogatja. A felmérés szerint ismét bejuthat a helyi parlamentbe a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amelynek országos támogatottsága az elmúlt időszakban csökkent.

Az Infratest Dimap intézet legutóbbi felmérése szerint ugyanakkor ismét a keresztény pártok szövetsége, a CDU/CSU a legnépszerűbb Németországban 26 százalékkal.

A tavaly szeptemberi választásokon győztes szociáldemokrata SPD 24 százalékkal áll a második helyen. A dobogó harmadik helye a 18 százalékos Zöldeké, míg a jelenlegi kormánykoalíció harmadik pártja a szabad demokrata FDP 9 százalékon áll.

A felmérésekből kitűnt az is, hogy országos szinten az Ukrajnában zajló háború, illetve ehhez kapcsolódóan lleginkább az energiaellátás problémája foglalkoztatja a német lakosságot.

A vasárnapi schleswig-holsteini tartományi választás után legközelebb május 15-én az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában rendeznek tartományi választásokat. Ennek kimenetele szakértők szerint kulcsfontosságú nem csupán a helyi, de egyben az országos hangulat megítélésében.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×