eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
RSZ-24 Jarsz típusú hadászati ballisztikus rakéta a moszkvai Vörös téren a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén 2019. május 9-én, a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 74. évfordulóján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Közeleg május 9. – fordulat, befejezés, folytatás?

A náci Németország fölött aratott győzelem napja 1945 óta ünnep, a Vörös téren és országszerte katonai parádékkal emlékeznek meg róla az oroszok.

A második világháborúban hozott áldozat előtti főhajtás mellett a katonai erődemonstráció is a május kilencediki ünnepségek velejárója. A második világháborúban 27 millió szovjet halt meg, így érthető, hogy ezt a napot évtizedek óta emlékezéssel töltik.

Az idei Győzelem Napjának ugyanakkor kiemelt jelentősége lehet. Vlagyimir Putyin február végén indított inváziót Ukrajna ellen, de az offenzíva egyelőre nélkülöz mindenfajta megünnepelhető mérföldkövet a BBC cikke szerint.

Putyin megmutatja, mije van

A győzelem napi felvonulást a szovjet korszakban alkalmanként tartották meg, majd Borisz Jelcin elnök 1995-ben, az 50. évforduló alkalmából újjáélesztette azt. Vlagyimir Putyin volt az, aki 2008-ban katonai felszereléseket felvonultató éves eseménnyé tette.

Az orosz identitás komoly része a Győzelem Napjára építve alakult ki, a tankönyvek és a történelemkönyvek Oroszországot mint Európa háborús felszabadítóját állítják a középpontba. A Győzelem Napjának egy átlagos évben is nagy jelentősége van: Vlagyimir Putyin ekkora vonultatja fel fegyverarzenálját és mutatja meg azt, mi mindent irányít és képvisel.

A háború szempontjából is jelentős nap lehet

Egyelőre cáfolják azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz elnök a hadjárat befejezését fogja bejelenteni – pedig Ferenc pápa korábban egy interjújában arról beszélt, hogy Orbán Viktor azt mondta neki, ez Vlagyimir Putyin terve –, ahogyan azokat a híreket is, amelyek szerint hadiállapotot vagy az orosz férfiak mozgósítását fogja bejelenteni. Az orosz hadsereg nem fogja "mesterségesen semmilyen időponthoz igazítani" akcióit – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter. Vlagyimir Putyin azt is mondta:

semmi különös nem fog történni a háború szempontjából

ezen a napon. A teljes mozgósításnál valamivel kevesebbet is be lehetne jelenteni, válaszul Oroszország nagy veszteségeire a harctéren, de ez csorbíthatná az elnök népszerűségét.

Nincs nagy friss győzelem

Miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Vlagyimir Putyin a Vörös téren ünnepelte a fasizmus legyőzéséről szóló beszéddel a napot, majd a fekete-tengeri Szevasztopol kikötőjébe repült, hogy több ezer néző előtt ünnepelje az újabb győzelmet.

"Idén az elsődleges cél az volt, hogy bejelentse a győzelmet, amelynek februárban kellett volna bekövetkeznie.

Hétfőre PR-trükkel készülnek:

fontos, hogy az oroszok lássák, hogy a különleges katonai művelet, amelyről hallottak, valami kézzelfogható eredményt hozott" – mondja Ernest Wyciszkiewicz, a Lengyel-Orosz Párbeszéd és Megértés Központjának munkatársa.

Mariupol miatt ünnepelhetnek

Az ukrán kormány megdöntésének ünneplése helyett a Kremlnek be kell érnie Mariupol nagy részének elfoglalásával.

A nácinak bélyegzett Azov zászlóalj fölötti győzelmet könyvelhetik el – ez a második világháború emléknapján nagy visszhangot keltene.

Erre utal az is, hogy a nagy orosz városokban 1945/2022 feliratú táblákkal várják a hétfői napot, szemben a korábbi évek 1945. május 9. feliratos tábláival.

Mariupolban ugyanakkor még nem ünnepelhetnek biztonsági okokból: Oroszország helyettes vezetője a régióban, Denisz Pusilin szerint a felvonulásra várni kell, amíg Mariupol az ő úgynevezett Donyecki Népköztársaságának részévé válik. Lesznek azonban nem részletezett ünnepi rendezvények, és az orosz tudósításban is kiemelt szerepet kaphat. Május 9-ét megelőzően a várost meglátogatta a Kreml tévécsatornája, Vlagyimir Szolovjov és a Kreml küldöttsége, amelyet Szergej Kirjenko, az elnök kabinetfőnök-helyettese vezetett.

Nem lesz nemzetközi vendég a Vörös téren

A moszkvai parádén idén kevesebb hadi eszköz és csapat lesz, mint 2021-ben, de még így is mintegy 10 ezer katona és 129 haditechnikai eszköz vesz részt várhatóan, köztük Oroszország egyik legújabb tankja, a T-80BVM, valamint a Pantsir-S1 légvédelmi rakétarendszer is. A légi bemutató ugyanolyan nagy lesz, mint korábban, 77 repülőgéppel és helikopterrel, a légierő pedig a Vörös tér felett Z-alakzatban – a megszálló erők által elfogadott vitatott szimbólummal – próbál.

Nem lesznek ugyanakkor nemzetközi vezetők,

amit a Kreml azzal indokol, hogy egy 77. évfordulóra nincs szükség meghívásukra, és a Győzelem Napjának üzenete egyébként is az oroszokhoz szól. A környező országokban a nap jelentősége egyre kisebb: Ukrajnában a háborús körülmények miatt csendesebb megemlékezést tartanak, Kazahsztán már harmadik éve nem tart parádét, Lettország pedig emléknapot hirdetett az ukrajnai orosz háború áldozatainak emlékére.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×