eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A Holdon is üldözi már a bűnt az egyik ország

Új kanadai törvény.

A Holdon vagy a Holdra tartó űrmissziókon elkövetett bűncselekmények üldözését is lehetővé teszi egy jogszabály-módosítás, amelyet a héten - csütörtökön - fogadott el a kanadai törvényhozás. A büntető törvénykönyv vonatkozó módosítását egy, főleg a költségvetés érintő törvényjavaslat részeként fogadta el a parlament.

Eszerint a kanadai hatóságok felelősségre vonhatnak kanadai és külföldi űrhajósokat is, ha azok egy kanadai részvétellel folyó űrmisszió során olyan cselekményt vagy mulasztást követnek el a Hold felszínén, egy holdi űrállomáson vagy a Holdra repülve, amely a kanadai törvények szerint bűntettnek számít.

A kanadai büntetőjog már eddig is érvényes volt a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Hatályát most azért terjesztették ki a Holdra és környezetére, mert 2024-re kanadai részvétellel terveznek nemzetközi emberes Hold-missziót, 2026-tól pedig ugyancsak kanadai részvétellel keringene egy űrállomás a Hold körül.

A külföldi állampolgár által elkövetett bűncselekményt csak akkor üldöznék a kanadai hatóságok, ha az a legénység egy kanadai tagjának életét vagy biztonságát fenyegetné, vagy ha azt egy kanadai űreszközön követnék el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×