eur:
392.07
usd:
362.57
bux:
65908.04
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Ukrán katonák és tűzoltók egy orosz rakétatámadásban megsérült lakóháznál Kijevben 2022. március 20-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

A világháború óta először lőhettek német katonák oroszokra

A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírójának sikerült kapcsolatba lépnie olyan külföldi zsoldosokkal, akik állításuk szerint Németországból mentek harcolni Ukrajnába.

A német lap újságírója a Telegram nevű közösségi oldal – azóta megszűnt –„Önkéntesek Ukrajnáért” nevű csoportjában próbált meg kapcsolatba lépni olyanokkal, akik az ukránok oldalán akartak harcolni. Bár a legtöbben rövid úton elhajtották a riportert, végül sikerült egy magát Andrejnek nevező emberrel kapcsolatban kerülnie, aki állítása szerint 27 önkéntessel készült Ukrajnába. A férfi azt állította magáról, hivatásos katonaként szolgált a német hadseregben, a Bundeswehrben – idézi a riportot a Telex.

Andrej állítólag március 11-én autóval indult a lengyel–ukrán határra. A Korczowa–Krakovec határátkelőn lépett át Ukrajnába, majd egy novojavorivszki benzinkúton volt a találkozó. A terv szerint innen vitték őket egy kiképzőbázisra. Novojavorivszk alig 20 kilométerre keletre fekszik Javorivtól, amelyet március 13-án orosz rakétatámadás ért. Mint olvasható, az oroszok nem véletlenül támadták ezt a vidéket, mert a hírszerzésük szerint ide érkeznek be az Ukrajnát támogató külföldi fegyverszállítmányok és zsoldosok.

A FAZ riportja szerint a német újságírónak két nap múlva sikerült beszélnie Andrejjel, aki felderítőként műholdas telefonnal is rendelkezett.

A zsoldos azt mondta: túl van az első bevetéseken, a körülményekhez képest fizikailag és mentálisan jól van.

A férfi megadta egy másik német zsoldos elérhetőségét, aki magát Janninak nevezte, aki az állította magáról, hogy aktív szolgálatban van a Bundeswehrnél, ahol páncélgránátos és kommandós kiképzést kapott.

Janni elmondása szerint vele együtt négy, Szászországból származó német vett részt azon az őrjáraton, amelyen Kijev északnyugati részén megláttak egy érkező orosz konvojt. Csapdaként akadályt állítottak nekik az úton, és sikerült felrobbantani a konvoj élén haladó csapatszállító járművet. A zsoldosok ezután

körülbelül hatvan méterről tüzeltek az oroszokra, amíg mind a tíz vagy tizenegy katonát „ártalmatlanították”.

Arra a kérdésre, hogy megölték-e őket, nem érkezett egyértelmű válasz. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi: a második világháború óta talán ez volt az első alkalom, amikor német katonák orosz katonákra lőttek, ráadásul Ukrajnában, ahogy 81 évvel ezelőtt – bár ezek a németek most formálisan nem a német hadsereg kötelékében harcolnak ott.

A német lap próbálta ellenőrizni az Ukrajnában harcoló zsoldosok kilétét és történeteik valóságtartalmát, de a riporter hiába kérte mindkét katonát, hogy küldjenek képet Ukrajnából, azt a választ kapta, hogy „harc közben és utána nem azon jár az eszük, hogy fényképeket csináljanak”. A FAZ arra is kitért, hogy kérdéseikre a német védelmi minisztérium azt közölte:

csak néhány olyan emberről tudnak, akik korábban a Bundeswehr kötelékében szolgáltak, és most Ukrajnában harcolnak, de olyan zsoldosról nem tudnak, akik jelenleg is a hadseregben szolgálna.
Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Von der Leyen: a tartós béke egy illúzió, Putyin csak fegyverkezésre használná fel a tűzszünetet

Von der Leyen: a tartós béke egy illúzió, Putyin csak fegyverkezésre használná fel a tűzszünetet

Ursula von der Leyen elnök beszédet mondott az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyben hangsúlyozta, hogy határozott választ kell adnia az EU-nak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, meg kell erősíteni a tagállamok közötti védelmi együttműködést a NATO-n kívül is, fokozni kell a hadiipar támogatását. Azt is elmondta, hogy az Oroszországgal kötendő tartós béke egy illúzió, Vlagyimir Putyin orosz elnök csak arra használná ki egy tűzszünet idejét is, hogy tovább fegyverkezzen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 28. 14:29
×
×
×
×