eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szíriából kaphat erősítést Vlagyimir Putyin

Oroszország listát állított össze a szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák 40 ezer olyan harcosáról, aki hajlandó harcolni Ukrajnában - állította egy angliai székhelyű szíriai aktivistahálózat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a Kreml március 11-én bejelentette, hogy önkénteseket, köztük szíriaiakat is szívesen lát, hogy az orosz hadsereg oldalán harcoljanak Ukrajnában, amelyet február 24-e óta támad az orosz hadsereg.

A Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint orosz tisztek a szíriai hadsereggel és a szövetséges milíciákkal együttműködve toborzóirodákat nyitottak a damaszkuszi rezsim által ellenőrzött területeken.

"Eddig több mint negyvenezer szíriai jelentkezett, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában" - mondta Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője. Hozzátette, hogy a 2015-ös orosz beavatkozás részeként Szíriába telepített tisztek eddig 22 ezer fő jelentkezését fogadták el.

Ezek a harcosok vagy a szíriai reguláris hadsereg kötelékéből vagy az oroszok által kiképzett, rezsimpárti milíciákból kerülnek ki, és van tapasztalatuk a városi harcban - mondta még.

Egy olyan országban, ahol a katonák havi 13 és 32 euró között keresnek, Oroszország 1100 dolláros (1000 eurós) fizetést ígér nekik az ukrajnai harcért - állítja a szíriai aktivistahálózat. Ugyanezen forrás szerint megsérülésük esetén 7700 dolláros kártérítésre is jogosultak, míg családjuk 16,5 ezer dollárt kap, ha harc közben halnak meg. Legalább további tizennyolcezer embert a sejtelmes Wagner-csoport, a Kremlhez kötődő orosz félkatonai magáncég irányítása alá helyeznek - állítja az OSDH. A hálózat azonban még nem észlelte, hogy akár egyetlen szíriai harcos ukrajnai harcra utazott volna el.

Egy szíriai kormánytisztviselő tagadta, hogy létezne ilyen toborzási kampány. Omar Rahmun, a szíriai nemzeti megbékélési bizottság képviseletében az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, "Eddig egyetlen nevet, egyetlen katonát sem regisztráltak, és senki sem ment Oroszországba, hogy Ukrajnában harcoljon".

Szíriai zsoldosok harcoltak már Líbiában és a kaukázusi Karabah-hegyvidék enklávéban. Az Oroszország által Ukrajnában alkalmazott háborús taktika hasonlít azokra, amelyeket Moszkva évek óta próbál alkalmazni Szíriában, ahol az oroszok a legtöbb fegyverüket tesztelték - írta beszámolójában az AFP.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×