eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 14, 2021: NATO flag fluttering in the wind in the arcades of the Cinquantenaire in Brussels
Nyitókép: Xavier Lejeune/Getty Images

Rendkívüli NATO-csúcs jöhet Brüsszelben

A találkozóra jövő szerdán kerülhet sor.

A NATO 30 tagországát képviselő államfők arról tárgyalnak, hogy a jövő héten személyesen találkozzanak Brüsszelben – idézi a CNBC hírét a Portfolio.

A találkozó, amit a szövetség „rendkívüli” találkozónak minősítene, mivel nem tartozik a rendszeresen tervezett események közé, egybeesne a Fehér Ház előzetes terveivel, miszerint Joe Biden elnök Európába utazik. Ugyanakkor az amerikai elnök utazását, illetve a NATO-találkozót még nem véglegesítették, mondták a nevük elhallgatását kérő tisztviselők, mert a tervek még nem véglegesek.

A találkozó magas szintű erődemonstrációként szolgálna a NATO-országok számára, amelyek szorosabbra fűzték kötelékeiket válaszul Oroszországnak a szomszédos Ukrajna elleni támadására.

„Az Egyesült Államok szövetségeseinkkel együtt fog dolgozni, hogy megvédje a NATO területének minden centiméterét, és ez minden centimétert jelent” – közölte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a „Face the Nation” című műsor vasárnapi interjújában. „És ha katonai támadás érné a NATO területét, az az ötödik cikkely érvényre juttatását vonná maga után, és a NATO-szövetség teljes erejét bevetnénk az erre adott válaszlépéshez”.

Az elmúlt hetekben Sullivan és Kamala Harris alelnök, Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kétoldalú megbeszéléseken járt Európában, hogy az orosz offenzíva fokozódása miatt megerősítsék a kapcsolatokat.

A NATO védelmi miniszterei a tervek szerint szerdán találkoznak – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×