eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Menedékkérelmi kérdésben döntött az Európai Unió Bírósága

Az európai uniós tagállamok elutasíthatják az unión kívülről érkezők menedékkérelmét, amennyiben a kérelmezőnek egy másik tagország már menekültstátuszt biztosított - mondta ki az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében.

A luxemburgi székhelyű testület mindazonáltal hangsúlyozta: hogy a családegyesítésre vonatkozó jogot tiszteletben kell tartani, amennyiben a kérelmező kiskorú gyermeke egy másik tagállamban került nemzetközi védelem alá.

A döntés meghozatalához az vezetett, hogy egy 2015-ben Ausztriában menekültstátuszt szerzett személy 2016-ban Belgiumba utazott, az ott kiegészítő védelem alá helyezett, kiskorú lányához, és menekültstátuszért folyamodott, tartózkodási engedély nélkül. Belgium elutasította beadványát, azzal az indokkal, hogy a felperes már megkapta a menekültstátuszt az osztrák hatóságoktól. A felperes ezt a döntést vitatta a belga bíróság előtt, az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, "a családi élet tiszteletben tartásához való jogra" és "a gyermek mindenekfelett álló érdekének figyelembevételére irányuló kötelezettségre" hivatkozva. Ebben az összefüggésben a belgiumi államtanács úgy határozott, hogy az említett lehetőség alóli kivételek esetleges fennállásáról megkérdezi az EU bíróságát.

Az uniós bíróság most kihirdetett állaspontja szerint a tagállamok elutasíthatják annak a személynek a menedékkérelmét, aki előzőleg egy másik tagországban kapott menedékjogot.

Csak akkor kell az ilyen döntésektől tartózkodni, ha a menedékkérelmet biztosító tagállamban a személyt "embertelen vagy megalázó bánásmód komoly veszélye fenyegeti."

Ám, teszik hozzá a bírák, az uniós elismerési irányelv előírja a tagállamok részére, hogy számos kedvezményt biztosítsanak - egyebek között tartózkodási engedélyt - a nemzetközi védelem alatt álló személy családtagjai számára. Ennek az egyik feltétele az, ha a személy számára egyénileg nem teljesülnek a nemzetközi védelem megszerzéséhez szükséges feltételek.

"Az a harmadik országbeli állampolgár, akinek a nemzetközi védelem iránti kérelmét egy másik tagállamban szerzett menekült jogállása miatt nem fogadják el abban a tagállamban, amelyben kiskorú gyermeke nemzetközi védelemben részesül, nem teljesíti egyénileg az első tagállamban a nemzetközi védelem megszerzéséhez szükséges feltételeket" - áll az ítéletben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×