eur:
394.03
usd:
368.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel

A szakadárok függetlenségük elismerésére kérték Vlagyimir Putyint

Katonai együttműködést is szeretnének Moszkvával a kelet-ukrajnai "népköztársaságok"

Függetlenségük elismerésére és katonai együttműködésre kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a két kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaság".

Az egyeztetett felhívást az orosz televízióban ismertette az önhatalmúlag kikiáltott donyecki, illetve luhanszki "népköztársaság" vezetője, Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik.

"Az ukrán rendszer, kötelezettségvállalásaival szembemenve, úgy döntött, hogy erővel oldja meg a konfliktust" - közölte Pusilin, a "nép nevében" felszólítva Oroszországot a függetlenség elismerésére és az Oroszország és Donyeck közötti együttműködésre, egyebek mellett katonai téren.

Paszicsnik Luhanszkból az orosz televíziónak nyilatkozva arra kérte Putyint, hogy

"a köztársaság népének tömeges halálát elkerülendő" ismerje el a "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitását és függetlenségét.

Az orosz alsóház február 15-én szavazott meg egy, Putyinhoz intézett felhívást arról, hogy Oroszország ismerje el a nyolc éve orosz támogatással Kelet-Ukrajnában a kijevi hadsereg ellen harcoló területek függetlenségét.

A nyugati országok azzal vádolják Moszkvát, hogy mintegy 150 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és valódi vagy megrendezett ürügyet keres fegyveres beavatkozás indoklásához.

Moszkva a Szovjetunió felbomlása után több volt tagköztársaságban is támogatott szakadár területeket, így a 2008-as georgiai villámháború után elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×