eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
WASHINGTON, DC - OCTOBER 21: U.S. President Joe Biden attends the 10th-anniversary celebration of the Martin Luther King, Jr. Memorial near the Tidal Basin on the National Mall on October 21, 2021 in Washington, DC. Biden attended the memorials dedication ceremony in 2011 with then President Barack Obama who delivered the keynote address. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Leszavazva - Nem változtathat a választási törvényen Joe Biden

Két demokrata párti szenátor voksával az 50 fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amerikai választási eljárási törvény pártpolitikai alapon történő megváltoztatásáról - jelentette a The Washington Times nevű amerikai napilap csütörtökön.

A jobboldali-konzervatív politikai napilap online cikke szerint a szenátus 52-48 arányban leszavazta Charles Schumer demokrata többségi vezető indítványát a szenátusi obstrukciós eljárás reformjáról. Két mérsékelt, demokrata párti szenátor: Joe Manchin nyugat-virginiai és Kyrsten Sinema arizonai szenátor is a Republikánus Párt álláspontja mellett szavazott.

A republikánusok azzal vádolták a demokratákat, hogy annak reményében akartak megszabadulni a szenátusi obstrukció intézményétől, hogy megfelelő támogatást gyűjtsenek az egyes törvényjavaslatokat egyszerű többséggel megszavazható eljárás, az úgynevezett "nukleáris opció" mellé. A republikánusok szerint a több évszázados politikai hagyomány alapján a jelenleg 100 fős szenátusban a 60 fős szavazati küszöb eltörlése csak tovább növelte volna az Egyesült Államok rendkívüli politikai és társadalmi megosztottságát.

A demokraták azzal érveltek, hogy az obstrukció megszüntetése lett volna az egyetlen megoldás arra, hogy megszavazhassák Biden elnök javaslatát az amerikai választási eljárási törvény átalakítására.

A lényegében a választási törvény átalakítását célzó két elnöki javaslat a Fehér Ház prioritásai közé tartozott, és a republikánus párti kormányzók által vezetett államokban a 2020-as elnökválasztások óta elfogadott, a választások tisztaságát és jogszerűségét erősíteni hivatott intézkedések eltörlését célozta.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×