INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

covid igazolás

oltás

ausztria

görögország

izrael

negyedik oltás

Közel egymillió osztrák járhat pórul hamarosan

Közel egymillió osztrák járhat pórul hamarosan

Infostart / Fóris György

Hat hónapra rövidítette az osztrák kormány a védettségi igazolványok érvényességét mindazoknak, akik azt megelőzően vették fel az utolsó (első, vagy második) oltásukat. A negyedik oltás szükségességéről megoszlanak a vélemények.

Az európai uniós (kompromisszumos) érvényességi idő ugyan kilenc hónap az EU-szintű Covid-igazolványok esetében, de az osztrák kormány annak érdekében, hogy ezzel is az újabb oltások felvételére szorítsa a kivárókat, hat hónapra rövidítette ezt mindenkinél, aki ennél régebben kapta az elsőt, és még nem oltották be másodszor, vagy hat hónapnál régebbi a második oltásuk, és még nem vették fel az emlékeztető harmadikat.

Ausztriában az egyik legalacsonyabb az EU fejlettebb országai között a teljes átoltottság: az európai járványmegelőzési és felügyeleti központi (ECDC) adatai szerint jelenleg a népesség 70,8 százaléka vett fel két oltást, miközben a tagországok kétharmada már 80 százalék fölött jár.

Alexander Schallenberg kancellár kormánya tavaly novemberben úgy döntött, hogy idén februártól a végsőkig korlátozza a szabad mozgást mindenki esetében, aki megtagadja az oltottságot. Az oltási igazolások érvényességének a csökkentése ezen intézkedések sorába tartozik.

Brüsszeli sajtójelentések szerint

az osztrák népesség közel tíz százalékának kellene februárig „felhoznia” oltottsági szintjét (második, vagy harmadik dózis felvételével),

ha el akarja kerülni, hogy ennek híján a nyilvános helyek nagy része hozzáférhetetlenné váljon.

Az osztrák egészségügyi tárca mindenesetre reményét fejezte ki – az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint –, hogy addigra „igen sok ember” beszerzi majd az esetében még hiányzó oltást. A tárca adataiból mindenesetre kitűnik, hogy csupán azok közül, akik például az egyoltatú Johnson & Johnson vakcinát vették fel, több mint 71 ezer személynek újabb oltás kellene kapnia.

Jöhet a negyedik

Az illetékes görög járványügyi hatóság közben úgy döntött, hogy engedélyezi a negyedik oltást mindazoknak, akik immunrendszeri gyengeséggel, vagy súlyos krónikus betegséggel küzdenek. Az ilyenek esetében a harmadik oltás után negyed évvel kerülhet sor a negyedik vakcinadózis felvételére.

Mariosz Themisztokleusz, a görög egészségügyi minisztériumának főtitkára ugyanakkor a helyi tévének nyilatkozva hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó a negyedik oltás egész népességet érintő intézményesítéséről.

A negyedik oltás általánossá tételével kapcsolatban amúgy az AFP jelentése szerint kétségét fejezte ki az európai gyógyszerügynökség (EMA), úgy vélve, hogy "a lakosság gyakori újraoltása nem fenntartható stratégia”.

A brüsszeli Euractiv ennek kapcsán idézte az Európai Bizottság egyik illetékesét, aki hangsúlyozta, hogy az eddig ismert adatok szerint

a harmadik emlékeztető oltás háromszor akkor védelmet biztosít, mint a megelőző kettő.

Mindez azt is jelenti, hogy három oltással az érintett személy védettsége már „legalább 12 hónapos” – vélte a portálnak nyilatkozó idézett forrás.

Görögországban egyébként kötelezővé tették az oltást a 60 évnél idősebbeknek, ennek elmulasztása januártól havi 100 eurós büntetéssel jár. Az athéni kormány most azt fontolgatja, hogy a kényszerítő intézkedés hatályát leszállítják már az 50 és 60 év közötti korosztályra is.

Sajtójelentések egyúttal emlékeztetnek, hogy a világon elsőként az izraeli kormány tette lehetővé a negyedik oltás felvételét az idősek, valamint az egészségügyben dolgozók számára.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018