eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök a védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Tyerescsenko

Nagy eseményről számolt be Vlagyimir Putyin

Sikeres "sortüzet" hajtottak végre a Cirkon hiperszonikus rakétával - jelentette be az orosz elnök.

Sikeres "sortüzet" hajtottak végre a Cirkon hiperszonikus rakétával péntek hajnalban - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Ez nagy esemény az ország számára és jelentős szakasza Oroszország biztonsága és védelmi képessége megerősítésének" - mondta az elnök a televízió által is közvetített tanácskozáson.

Orosz médiumok szerint Moszkva most jelentette be első ízben a Cirkon rakéta sorozatos indítását. A védelmi tárca egyelőre nem szolgált részletesebb információkkal.

A Cirkon rakéta első hivatalos indítását 2020 októberében hajtották végre. Több más kísérletet hajtottak végre azóta az orosz Sarkvidéken, többek között az Admiral Gorskov fregatt és egy lemerült tengeralattjáró fedélzetéről. A péntekit megelőzően december 16-án hajtottak végre kísérleti indítást ezzel a rakétával.

A nyugati országokkal - elsősorban az Egyesült Államokkal - meglévő feszültségek közepette Oroszország több bejelentést is tett új - Putyin elnök által "legyőzhetetlennek" minősített - fegyverek kifejlesztéséről.

A mintegy 1000 kilométeres maximális hatótávolságú Cirkon rakétákat az orosz flotta hadihajóira és tengeralattjáróira telepítik majd.

A Mach 27 sebesség (a hangsebesség huszonhétszerese, mintegy 33 ezer kilométer/óra) elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus rakéták új nemzedékét 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×