INFORÁDIÓ
2021. november 30. kedd
Andor, András

románia

koalíciós kormány

rmdsz

Nicolae Ciuca (Nemzeti Liberális Párt - PNL) miniszterelnök-jelölt (k), Sorin Grindeanu (Szociáldemokrata Párt - PSD, j2) és Kelemen Hunor (Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ) miniszerelnökhelyettes-jelöltek (j) a román parlamentben 2021. november 25-én. Ezen a napon szavaznak az új, nagykoalíciós kormány beiktatásáról.

Kétharmados támogatottsággal lépett hivatalba az új román kormány

Infostart / MTI

A liberálisok és a szocdemek mellett az RMDSZ a koalíciós kabinet harmadik pártja. Félidőben kormányfőt cserélnek.

Hivatalba lépett Romániában a Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök vezette nagykoalíciós kormány, miután a kabinet tagjai letették a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult kormánynak kétharmados többséggel szavazott bizalmat a parlament.

Az elnöki hivatalban tartott beiktatási szertartás alkalmával Klaus Iohannis államfő megállapította, hogy a politikai válság véget ért, a világjárvány, az energetikai válság azonban nem, a polgároknak pedig megoldásokat várnak.

Az elnök szerint

nemcsak megoldandó gondok, hanem példátlan lehetőségek is várnak az új kormányra, hiszen a nemzeti helyreállítási terv keretében jelentős összegeket lehet közhasznú beruházásokra fordítani.

Iohannis elismerte: nem volt könnyű olyan koalíciót létrehozni, amelynek pártjai eddig egymás ellen harcoltak, de most széles parlamenti többséggel rendelkező, erős kormány jött létre, amelyet arra buzdított, hogy teljesítse a választók elvárásait.

A PNL által jelölt Nicolae Ciuca kabinetjében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárca nélküli, Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese pedig a közlekedési tárca vezetésével is megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be.

  • A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek 9,
  • a miniszterelnöki posztot az első másfél évben elfoglaló PNL-nek 8,
  • az RMDSZ-nek pedig a kormányfőhelyettesen kívül 3 minisztere

van a kormányban.

Az 2024-es parlamenti választásokig érvényes, csütörtökön aláírt koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget,

Ciuca tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

A Ciuca-kabinet tagjai az eskütétel után informális találkozó és közös fotó erejéig átvonultak a kormánypalotába. A kormányfő korábbi bejelentése szerint az első hivatalos kormányülésen költségvetés-kiigazítást hajtanak végre, egyebek mellett azért, mert az egészségügyi tárcának nincs már fedezete a decemberi bérek kifizetésére.

Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018