INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

fülöp herceg

ii. erzsébet

végrendelet

brit

London, 2017. augusztus 3.Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő 96 éves férje tengerészgyalogosok felvonulását szemléli meg utolsó hivatalos programján a Buckingham-palota udvarán 2017. augusztus 2-án. Fülöp herceg kötelezettségeit Károly herceg és a trónörökös két fia, Vilmos és Harry herceg veszi át. (MTI/APpool/Yui Mok)

90 évre titkosítják II. Erzsébet férjének végakaratát

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az oka? Meg kell védeni a királynő "méltóságát". Ha titokban marad, ma élő ember, már aligha ismerheti meg.

Fülöp edinburgh-i herceg akarata legalább 90 évig titokban marad, hogy megvédje a királynő "méltóságát" - így döntött a Legfelsőbb Bíróság egy bő száz éves egyezményre támaszkodva.

A vagyonelemeket szétosztására a titkosság nem terjed ki a BBC cikke szerint. Viszont a 90 év múlva esedékes hogyan továbbról majd újra dönteni kell.

A bíróság már csaknem 30 hasonló dokumentum titkát őrzi egy széfben, mindegyiket egy-egy királyi családtag hagyta az utókorra, az első ilyen papírt 1910-ben titkosították (akkor Mária királynő testvére, Ferenc herceg hagyott hátra smaragdokat szeretőjének, ráadásul idő közben felbukkant olyan ember, aki állította, e szerelemnek a gyümölcse, kéri a jussát).

A bíró maga nem látta Fülöp végrendeletét, annak tartalmáról semmit sem közöltek egyelőre, végrehajtási dátum viszont van, illetve a végrehajtó személye is ismert.

A titkosság melletti egyik fő érv az volt, hogy a nyilvánosság megalapozatlan, méltatlan találgatásokra adhat okot a média részéről.

A királynő egyébként 125 éves titkosítást szeretett volna elérni.

A titkos dokumentumok között nem szerepel Diana hercegné végakarata.

Nyitókép: MTI/APpool/Yui Mok
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018