eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2017. augusztus 3.Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő 96 éves férje tengerészgyalogosok felvonulását szemléli meg utolsó hivatalos programján a Buckingham-palota udvarán 2017. augusztus 2-án. Fülöp herceg kötelezettségeit Károly herceg és a trónörökös két fia, Vilmos és Harry herceg veszi át. (MTI/APpool/Yui Mok)
Nyitókép: MTI/APpool/Yui Mok

90 évre titkosítják II. Erzsébet férjének végakaratát

Az oka? Meg kell védeni a királynő "méltóságát". Ha titokban marad, ma élő ember, már aligha ismerheti meg.

Fülöp edinburgh-i herceg akarata legalább 90 évig titokban marad, hogy megvédje a királynő "méltóságát" - így döntött a Legfelsőbb Bíróság egy bő száz éves egyezményre támaszkodva.

A vagyonelemeket szétosztására a titkosság nem terjed ki a BBC cikke szerint. Viszont a 90 év múlva esedékes hogyan továbbról majd újra dönteni kell.

A bíróság már csaknem 30 hasonló dokumentum titkát őrzi egy széfben, mindegyiket egy-egy királyi családtag hagyta az utókorra, az első ilyen papírt 1910-ben titkosították (akkor Mária királynő testvére, Ferenc herceg hagyott hátra smaragdokat szeretőjének, ráadásul idő közben felbukkant olyan ember, aki állította, e szerelemnek a gyümölcse, kéri a jussát).

A bíró maga nem látta Fülöp végrendeletét, annak tartalmáról semmit sem közöltek egyelőre, végrehajtási dátum viszont van, illetve a végrehajtó személye is ismert.

A titkosság melletti egyik fő érv az volt, hogy a nyilvánosság megalapozatlan, méltatlan találgatásokra adhat okot a média részéről.

A királynő egyébként 125 éves titkosítást szeretett volna elérni.

A titkos dokumentumok között nem szerepel Diana hercegné végakarata.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×