eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. Ez Afganisztán egyetlen tartománya, amelyet az iszlamista tálibok nem foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Ellenállók: kiűztük a tálibokat Pandzssírból

Szóvivőjük szerint csaknem ezer tálibot tettek harcképtelenné.

Kiűzték a radikális iszlamista tálibokat Pandzssír tartomány egyik északkeleti körzetéből az ellenállók, és súlyos veszteségeket okoztak nekik – közölte Fahim Dasti, a pandzssíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) egyik szóvivője.

Tájékoztatása szerint sikerült teljesen megtisztítani Parján körzetet a tálibok harcosaitól, és csaknem ezer tálib esett el, sebesült meg vagy került fogságba, miután az ellenállás elvágta menekülési útvonalukat.

Ezeket az állításokat azonban a dpa hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Bilal Karimi, az Afganisztánban hatalomra került radikálisok egyik szóvivője ugyanakkor azt közölte a Twitteren, hogy erőik bevettek a tartomány hét körzetéből ötöt.

A pandzssíri völgy bejáratánál található Sutul körzet egyik lakosa szombaton arról számolt be, hogy a tálibok behatoltak falujukba és lövöldözni kezdtek a parkoló autókra. A civilek többsége ekkorra már elmenekült a hegyekbe. A szemtanú szerint a tálibok később elhagyták a települést, és nem megerősített értesülések szerint eközben rajtuk ütöttek az ellenállók.

A tálibok egy videót is közzétettek, amelyen harcosaik a sutuli önkormányzat épülete előtt álltak. Ez az épület azonban közvetlenül a völgy bejárata mögött található, a főúton, nem pedig a körzet központjában, amely több kilométerre van és csak egy szűk hegyvidéki úton közelíthető meg.

A tartomány egyik volt parlamenti képviselője arról számolt be, hogy a tálibok elvágták a tartományt a humanitárius segélyektől.

"Nem engednek be élelmiszert, sem semmi egyebet Pandzssírba"

– panaszolta Zal Mohammad Zalmai Núri a dpa német hírügynökségnek.

A tálibok pénteken jelentették be, hogy elfoglalták Pandzssírt, viszont az ottani ellenállók tagadták a hírt.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra kerülő tálibok Pandzssír kivételével az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták. A tárgyalások gyorsan kudarcba fulladtak a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzssírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is sokan oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×