eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Már nem a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak számára koncentrálnak sok országban

Bár a fertőzőbb vírusváltozatok okozhatnak meglepetéseket, a magas átoltottság miatt a fertőzöttek jelentős részénél nem alakul ki súlyos lefolyás. Nagy előrelépés lehet, ha az influenzához hasonlóan szezonális járvánnyá szelídülne a Covid. Ez az őszre várható – a fejlett országokban.

A Covid-19-es világjárvány elmúlt több mint egy éve alatt meglehetősen megszokott menetrend szerint zajlott a járványhullámok fellángolása, és az azokra adott kormányzati reakciók is. Az eredeti, majd később a fertőzőbb mutációk nyomán megjelentek a fertőzések, azok száma nőni kezdett, majd néhány hetes késéssel a kórházban ápoltak száma is meredeken megugrott. Erre válaszul a különböző kormányok előbb-utóbb ugyanazt a választ adták: korlátozásokat vezettek be, bezárták az iskolákat és az emberek közötti kontaktusok számának csökkentésére hozott más intézkedésekkel próbáltak úrrá lenni a járványon – írja a napi.hu.

A Bloomberg cikke alapján arról írnak, hogy ahogy egyre több országban egyre magasabb átoltottságot érnek el, úgy látszik megtörni a kapcsolat a fertőzések száma és a későbbi halálesetek között, így

egyre több országban a döntéshozók most inkább a kórházban ápoltak számára koncentrálnak,

ez válik az elsődleges mérőszámmá a korlátozó intézkedések bevezetésének mérlegelésénél.

Az oltások segítségével a Covid-19 világjárvány helyett szezonális járvánnyá szelídülhet az influenzához hasonlóan, és a politikai döntéshozók célja pontosan ez lenne. A célunk, hogy ezzel a vírussal is úgy éljünk együtt, mint az influenzával – mondta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A tudósok szerint ha ez megtörténne, komoly mérföldkőnek lenne tekinthető.

A hivatalos adatok szerint világszerte mintegy 3,8 millió ember halálát okozhatta a Covid-19, míg az influenza évente mintegy 650 ezer emberéletet követel. Ezt a határt a mostani ismeretek szerint őszre, talán télre lehetne átlépni az oltási kampányoknak köszönhetően, s utána a járvány fellángolásait az influenza-szezonéhoz hasonló intézkedésekkel kellene kezelni – mondta Nuzzo.

Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy mindez csak a fejlett országokra igaz. A fejlődő országok egy jelentős részében az oltások hiánya miatt egyelőre ez beláthatatlan távolságban van.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×