INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

koronavírus

oltás

vakcina

pfizer

izrael

Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy férfinak egy tel-avivi oltóközpontban 2020. december 22-én. Izraelben az egészségügyi dolgozók, a 60 éven felüliek és az egészségi okokból veszélyeztetett csoportokhoz tartozó emberek oltásával december 20-án kezdődött meg az új koronavírus elleni védőoltások beadása.

Kiderült Izraelben, hogy a valóságban mennyire hatékony a Pfizer oltása

Infostart

A brit variánssal szemben ért el az igen magas hatékonyságot a védőoltás két adag beadása után.

A klinikai tesztek eredményénél is magasabb mértékben, 96,5 százalékos hatékonysággal előzi meg Izraelben a Pfizer vakcinájának két adagja a koronavírussal való megbetegedést – derült január 24. és április 3. között gyűjtött adatokból. Ebben az időszakban a fertőzések túlnyomó többségéért a brit variáns volt a felelős – írja a Sky News. Április elejére a 16 év fölötti izraeliek 72 százaléka, a 65 év fölöttieknek pedig 90 százaléka kapta már meg mind a két adagot az oltásból.

Az oltás egyetlen adagja a következő eredményeket produkálta:

  • 58% védelem a megfertőződés ellen,
  • 76% védelem hospitalizációval szemben,
  • 77% védelem elhalálozással szemben.

Két adag után a 16 évnél idősebb népesség körében így teljesített az oltás:

  • 96,5% védelem a megfertőződés ellen,
  • 98% védelem hospitalizációval szemben,
  • 98,1% védelem elhalálozással szemben.

Ezeket az eredményeket két héttel a második oltás beadását követően éri el a vakcina. Az idős, 85 év fölötti lakosság körében majdnem ugyanilyen jól teljesített az oltás: a megfertőződéssel szembeni hatékonyság 94,1 százalékos, a hospitalizációval szembeni 96,9 százalékos, a halálozással szembeni pedig 97 százalékos két adag után.

Izrael a világ leggyorsabb immunizálási programját hirdette meg, melynek eredményeképp a januári napi több mint 10 ezer frissen felfedezett koronavírusos esettől eljutottak addig, hogy májusban már csak napi hetven körüli a frissen felfedezett esetek száma.

Sharon Alroy-Preis, az izraeli egészségügyi minisztérium szakembere, a tanulmány vezető szerzője elmondta, Izrael mint a legnagyobb arányban beoltott lakossággal rendelkező ország egyedülálló lehetőséget biztosít a vakcina hatékonyságának feltárására és a vakcinázási program közegészségügyre gyakorolt szélesebb körű hatásainak megfigyelésére.

"Eddig a világon egyetlen ország sem tudta leírni az országos koronavírus elleni oltási kampány országos közegészségügyi hatásait. Ezek a meglátások rendkívül fontosak, mert bár még mindig jelentős kihívásokat kell leküzdeni, valódi reményt adnak arra, hogy a koronavírus elleni vakcinázás végül lehetővé teszi a világjárvány megfékezését."

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy

fontos felvenni az oltás második adagját, mivel az jelentősen megemeli a védettség szintjét.

Ezen egy második emlékeztető oltás csak tovább fog javítani. Luis Jodar, a Pfizer vakcinákért felelős alelnöke szerint minél több adatra van szükség a vakcina hatékonyságáról a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen, valamint arról, hogy milyen szintű védelmet nyújt az időseknek.

"A vakcina hosszú távú hatékonyságát vizsgáló kutatás végső soron létfontosságú szerepet fog játszani a világjárvány leküzdésében" – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018