eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szuga Josihide japán miniszterelnök vizet kortyol, mielőtt képviselői kérdésekre válaszol a parlament alsóházának 2021. január 20-i ülésén Tokióban. Az ülés központi témái a koronavírus-járvány elleni védekezésre irányuló kormányintézkedések és a vírus világjárványa miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpia voltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Olimpia és koronavírus: vészhelyzetet rendelnek el négy japán prefektúrában

Az intézkedések Japán lakosságának csaknem negyedét érintik.

Négy japán prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Szuga Josihide japán kormányfő.

A tájékoztatás szerint a vészhelyzet vasárnaptól lép életbe Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban, és május 11-ig tart. Erre az időre esnek az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek, Szuga pedig úgy fogalmazott, megpróbálják a járványt ez idő alatt kordában tartani.

A miniszterelnök mindazonáltal leszögezte: a döntés nem befolyásolja a júliusra tervezett, Tokióban tartandó nyári olimpiai játékokat, hangsúlyozva, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az esemény biztonságos lebonyolítását.

Az érintett prefektúrákban bezárják a vidámparkokat, múzeumokat, színházakat, karaoke-bárokat és a főbb kereskedelmi létesítményeket, a sportmérkőzések zártkapusak lesznek, a buszok és a vonatok menetrendjét pedig ritkítják. Korábban zárnak be az éttermek is.

A kormány járványügyi bizottsága azt közölte, a vészhelyzetet meghosszabbíthatják, ha nem sikerül visszaszorítani a járvány terjedését.

Japánban korábban is bevezettek járványügyi korlátozásokat, ezek azonban a többi ország rendelkezéseihez képest enyhébbek voltak, és nem lassították jelentősen a fertőzés terjedését. Jóllehet az ország egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, a pénteki a harmadik egymást követő nap, amikor a regisztrált fertőzöttek napi növekménye meghaladta az ötezret.

A járvány gócának számító Oszakában negyedik napja 1000 fölött van a napi növekmény.

Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium tájékoztatása szerint a fertőzések nagy részéért az eredeti vírus mutációi a felelősek, elsősorban a brit variáns.

Szakértők aggodalmuknak adtak hangot az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek miatt is, rámutatva, hogy Oszakában csütörtökre nem maradt szabad kórházi ágy a súlyos betegeknek.

A szigetországban a regisztrált fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerin 556 697, a Covid-19-nek eddig 9805 halálos áldozatáról tudni. Az oltási kampány egyelőre lassan halad, mind ez idáig az emberek körülbelül egy százaléka kapta meg az országban eddig egyedül engedélyezett Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának legalább az első adagját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×