eur:
388.84
usd:
359.12
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
Emmanuel Macron francia elnök a Bois dAulne középiskolánál 2020. október 16-án, miután egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. A háttérben Gerald Darmanin belügyminiszter (b2).
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Abdulmonam Eassa

Még mindig húzódoznak a franciák a Szputnyiktól

Emmanuel Macron elnök interjút adott: nem lazítanak, de nem is kérnek a keleti vakcinából.

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a CBS amerikai televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy a kórházak még mindig túlterhelt helyzete ellenére sem halasztja el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának májusra tervezett megkezdését. A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy Franciaország továbbra sem tervezi a Szputnyik V vakcina beszerzését.

"Május elejétől fokozatosan feloldjuk a korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy a nyári szezont meg fogjuk szervezni a szakmabeliekkel a franciák, az európaiak és az amerikaiak fogadására is" - mondta Emmanuel Macron az amerikai televízió Face The Nation című műsorának adott interjúban, annak ellenére, hogy a napi esetszám még mindig 35 ezer körül mozog, és az intenzív osztályokon rendelkezésre álló 8 ezer ágyon csaknem 5900 fertőzött fekszik, bár a számuk az elmúlt napokban már nem nőtt.

A járvány kezdete óta több mint százezren hunytak el, a számuk az elmúlt 24 órában 140-gyel emelkedett.

Az államfő azért tartotta fontosnak megerősíteni a korlátozások általa korábban megígért menetrendjének megtartását, mert egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad egyelőre enyhíteni a korlátozásokon.

A brazil és a dél-afrikai variánsoktól tartva a kormány a hétvégén jelentett be egyébként újabb szigorításokat a dél-amerikai országokból és a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazók számára.

Emmanuel Macron szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy nyáron már amerikai turistákat is tud fogadni Franciaország. Jelezte, hogy az egészségügyi igazolvány, amelyet az Európai Unió júniustól tervez életbe léptetni, javasolt lesz az amerikai állampolgároknak vagy az oltás vagy egy negatív PCR-teszt feltüntetésével.

"Egy konkrét megoldáson dolgozunk a beoltott amerikai állampolgárok számára, akik egy külön igazolványt kaphatnának" - hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök úgy látja, mindez annak köszönhető, hogy Európában jelentősen javult az oltási helyzet, és szerinte az európai és amerikai üzemekben gyártott oltóanyagok mostantól elegendőek lesznek az európai igények kielégítésére.

"Behoztuk a késést, és teljesíteni tudjuk a célkitűzéseinket a jelenleg rendelkezésre álló oltásokkal" - fogalmazott az államfő. Franciaország már megkezdte egy újabb emlékeztető oltási kampányt tervezését a következő hónapoktól a koronavírus variánsai miatt.

Az államfő emlékeztetett arra, tisztában van azzal, hogy egyes uniós tagállamok kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeztek a Szputnyik V beszerzésére, de Franciaország számára ezt nem tartja járható útnak.

"Az orosz vakcinát mostanig nem ismerték el a hatóságaink. Amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem ismeri el ezt a vakcinát, semmi esetre sem fogjuk a hazánkban használni" - mondta Emmanuel Macron. "Nem hiszem, hogy jelenleg ez az oltóanyag jelenti a megoldást az oltási kampány felgyorsításához, hiszen időt vesz igénybe az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezése, majd az oltás gyártása a kontinensen" - tette hozzá.

A francia elnök úgy látja, hogy a Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson, az AstraZeneca, a Valneva, a Sanofi és a CureVac európai gyártása a megoldás az oltási kampány felgyorsítására.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint geopolitikai okokból Párizs az európai gyártást és az európai partnereit kívánja előnyben részesíteni, egyebek mellett a francia Sanofi által fejlesztett vakcinát, amely az év második felében kerülhet piacra.

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter szerint "Kína és Oroszország a vakcina által kívánja a befolyását növelni" Európában, és Franciaország nem kíván "egy jottányit sem engedni nekik".

A franciák 18,7,

a felnőtt lakosság 22,7 százaléka kapta meg eddig az első adag vakcinát,

míg 6,7 százalékuk, a felnőtt lakosság 8 százaléka mindkét adagot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Komoly emelkedéssel és új csúcsokkal zárult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, miután az Nvidia a várakozásokat messze felülmúló negyedéves számokat közölt (megint), köszönhetően az AI-chipjei iránti keresletnek. Nem volt azonban ennyire pozitív a kép az Ázsiában, ahol leginkább vegyes mozgásokat lehetett látni, a japán piac zárva tartott. Európában is hasonló látszott a kereskedés első szakaszában, viszont délutánra elkezdett javulni a hangulat, és az amerikai piacokon is tovább folytatódik az emelkedés, a vezető indexek pedig új csúcsot döntöttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×