INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

svédország

szputnyik v

oroszország

csehország

koronavírus

vakcina

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.

Svédország is nyitott a Szputnyik V-re

Infostart

Májusban vizsgálhatják az uniós ellenőrök az orosz vakcinát.

Svédország várhatóan júniustól kap Szputnyik V oltóanyagot. Richard Bergstrom, a vakcinabeszerzések koordinátora elárulta, hogy más európai uniós országokkal közösen tárgyalnak az orosz vakcina beszerzéséről, de azt nem árulta el, hogy mely államokról van szó.

Nem számítanak jelentős mennyiségre, mert az orosz gyártókapacitás véges.

Az árról és a vakcinák számáról még tartanak az egyeztetések.

A cél az, hogy mire megkapja az uniós jóváhagyást a Szputnyik V, meglegyen a megállapodás – tette hozzá Berstrom a Bloomberg beszámolója szerint.

A TASZSZ orosz hírügynökség pedig arról írt Bergstromra hivatkozva, hogy az uniós illetékesek várhatóan május elején érkeznek Oroszországba, hogy megvizsgálják a Szputnyik V-t.

Az orosz vakcinához kapcsolódó hír, hogy

lemondta a jövő hét elejére tervezett, már nyilvánosan bejelentett moszkvai látogatását Jan Hamácek

cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter. A tervek szerint a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről tárgyalt volna, de ezt nyilvánosan bírálta Andrej Babis kormányfő és a jobboldali cseh ellenzék vezetői is.

"Az út nem ideális, nem megfelelő időben történne" - jelentette ki ismételten Babis. A kormányfő továbbá azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés nem tartozik Hamácek munkakörébe, s ráadásul Csehország már konkrét ajánlattal rendelkezik Oroszországtól a Szputnyik V vakcina szállításáról. Andrej Babis szerint az oroszok már felajánlották a cseheknek, hogy azonnal tudnának mintegy 300 ezer Szputnyik V vakcinát szállítani, az ezt követő három hónapban pedig havonta 150 ezer adagot. Az ellenzéki politikusok szerint a cseh-orosz viszony mélyponton van, s Hamácek moszkvai útja nem helyénvaló. Cseh külügyminiszter már másfél évtizede nem járt Moszkvában.

Petr Arenberger egészségügyi miniszter szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által eddig jóvá nem hagyott vakcinákat, köztük a Szputnyikot is, Csehországban egyelőre klinikai teszteléseken próbálhatnák ki.

A Szputnyik V vakcina beszerzését Csehországban elsősorban Milos Zeman államfő szorgalmazza. Prágában nyílt titok, hogy Jan Blatny volt egészségügyi miniszternek alapvetően Zeman nyomására kellett megválnia bársonyszékétől azért, mert ellenezte, hogy Csehországban az EMA által még jóvá nem hagyott vakcinákat is használjanak. Zeman Tomás Petrícek napokban menesztett cseh külügyminiszternek is felrótta, hogy ellenezte a Szputnyik V vakcinát.

Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018