eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatalok fociznak a londoni Hyde Parkbban 2021. március 29-én. Nagy-Britanniában feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat, újranyithattak a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét lehet tartani összejöveteleket a létszámkorlátozás betartásával.
Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Javuló brit helyzetről árulkodnak az új számok

A lakosság közel fele kapta már meg az első oltást, sikerült megfékezni a járvány terjedését.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének folytatódó, jelentős ütemű visszavonulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 112 600 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 480 emberre jut egy fertőzött, vagyis

a lakosság hozzávetőleg 0,21 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana

  • egy hónappal ezelőtt 160 200,
  • két hónapja még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített.

Az akkori vizsgálatok alapján azokban az időszakokban az angol lakosság 0,29, illetve 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis jelenleg nem egészen az egynegyede a két hónappal ezelőttinek a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában 0,7 és 1 között van.

Az alsó becslési szint minimálisan csökkent, mert a múlt héten még 0,8 volt.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE valószínűségi eloszlásokon alapuló számítási módszertana szerint ugyanakkor az 1-es felső becslési szint is a legnagyobb eséllyel a járvány terjedésének lassulását jelzi. A testület közölte: e módszertan alapján a 0,7-1 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések száma minden egyes nap átlagosan 1 és 6 százalék közötti ütemben csökken az előző 24 órához képest.

A SAGE pénteki kimutatása szerint a 9 milliós Londonban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,8-1,1 az R mérőszám.

A tudományos testület számításai alapján a brit fővárosban 5 százalékos csökkenés és stagnálás között mozog a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőződéses esetek száma az előző 24 órához mérve.

A vizsgált többi angliai térségben 0,6-0,9 és 0,7-1,1 között járnak a becslési értékek.

A brit kormány a járványhelyzet folyamatos javulásának hatására már február végén egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az addigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 32,44 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, a második adagból több mint 8,5 millióan részesültek.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×