INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

románia

koronavírus

tüntetés

erőszak

járvány

Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen Bukarestben 2021. március 29-én.

Bukarestben erőszakba torkollott a korlátozások elleni tüntetés

Infostart / MTI

Több ezer ember tüntetett hétfő este a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi korlátozások ellen, a többnyire békés demonstráció azonban kedd hajnalban erőszakba torkollott: mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemetes kukákat, padokat rongáltak meg.

A bukaresti csendőrparancsnok elmondta: 222 bírságot szabtak ki 200 ezer lej (14,8 millió forint) értékben, és 188 tüntetőt állítottak elő, akik ellen garázdaságért, csendháborításért, tiltott fegyverviselésért, rongálásért és más bűncselekményekért kezdeményeztek eljárást.

Alin Stoica, Bukarest kormánybiztosa (prefektusa) köszönetet mondott a csendőrségnek, amiért a provokációkat figyelmen kívül hagyva, nyugodtan, de határozottan biztosította a rendet a délután öt órától hajnali egy óráig elhúzódó tüntetésen, és Bukarest azon több mint kétmillió lakosának, akik nem szerepelnek a hírekben, de megértették, hogy egészségük és polgártársaik egészsége védelmében be kell tartaniuk a korlátozásokat.

Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely

  • két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, illetve
  • csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedési üteme.

A korlátozások ellen hétfőre virradó éjszaka számos településen spontán tüntetések bontakoztak ki, amelyeken a résztvevők többnyire "szabadságot" követeltek, a maszkviselési kötelezettség és a kijárási tilalom és a nyitvatartási korlátozás feloldását sürgették.

Egyre bővült a tüntetők köre

Hétfő délutánra már a nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott, ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hirdetett demonstrációt az ország valamennyi megyeszékhelyén, a bukaresti tüntetésen pedig a párt vezetői is részt vettek.

Bukarest, 2021. március 30.
Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen Bukarestben 2021. március 29-én.
MTI/AP/Vadim Ghirda
Bukarest, 2021. március 30. Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen Bukarestben 2021. március 29-én. MTI/AP/Vadim Ghirda

A helyi média beszámolói szerint az alapvetően kormányellenes demonstrációkon sok helyütt az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Az ország több városában a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy "Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz", Pitestiben pedig az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban már a magyarok ellen fordultak, és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, "Kifelé a magyarokkal az országból" rigmust skandálták.

A csendőrség keddi összesítése szerint

Románia 70 településén voltak kisebb-nagyobb tüntetések hétfőn a járványügyi korlátozások ellen, ezek közül 38 esetben a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat.

A hatóságok 650 tüntetőt bírságoltak meg 400 ezer lej értékben, amiért nem tartották be a – fertőzöttebb településeken immár korábban kezdődő – kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

A bukaresti incidenseken kívül Szörényváron (Turnu Severin), Galacon (Galati) és Brailán is voltak erőszakos megnyilvánulások. Bukarestben 12, Galacon 6 csendőr szenvedett könnyebb sérülést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018