eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kihalt a prágai Károly híd 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megvan a döntés, három hétre bezárták a cseheket

Elfogadta a cseh kormány pénteken azokat a további szigorításokat, amelyek célja az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása - jelentette be péntek este Jan Hamácek cseh belügyminiszter.

A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében a kormány korlátozza az emberek mozgását: elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét. Akinek a lakókörzetén kívül van a munkahelye, annak munkáltatói igazolásra lesz szüksége, hogy dolgozni járjon. A kerületen belül élő rokonok meglátogatása is csak akkor megengedett, ha elengedhetetlenül szükséges, mert gondjukat kell viselni, segítségre szorulnak. Hivatalokat és egészségügyi intézményeket is csak igazolással lehet majd felkeresni a lakókörzeten kívül.

Az új intézkedések értelmében bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a lakhely 500 méteres körzetében szabad este kutyát sétáltatni, a séta és a kocogás pedig csak nappal a lakóhelyen megengedett.

Bezárnak az óvodák, és a többi diákhoz hasonlóan az általános iskolák első és második osztályai is digitális oktatásra állnak át. Ezzel egy időben a kormány szűkíti azoknak az üzleteknek a körét, amelyek nélkülözhetetlenek, és ezért nyitva lehetnek; be kell zárniuk például az írószer- és a gyerekruhaboltoknak.

Az elfogadott szigorítások értelmében lakott területen mindenhol kötelező a maszkviselés, az utcán és a munkahelyen is.

"Egyetlen célunk az új fertőzöttek és az intenzív osztályon lévő betegek emelkedő görbéjének megfordítása mielőtt túl késő" - jelentette ki Hamácek.

Az új szabályokat a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel fogják betartatni, és az intézkedések betartásának ellenőrzésében 5000 katona is részt vesz.

Lényegében meghosszabbították a szükségállapotot

Csehországban jelenleg a legmagasabb az új fertőzöttek aránya az Európai Unióban, és a hatóságok szerint az ország egészségügyi rendszere teljesítőképessége határára ért, ezért a kormány pénteken március 28-ig tartó szükségállapotot hirdetett.

Ennek előzménye, hogy elutasította a cseh parlamenti alsóház pénteken a kormány javaslatát a koronavírus-járvány miatti jelenlegi szükségállapot meghosszabbítására. A képviselők ugyanakkor egy másik, az ellenzék által előterjesztett határozatban arra szólították fel a kormányt, hogy haladéktalanul hirdessen ki új szükségállapotot, ami később meg is történt.

A kormány és az ellenzék között ugyanis jogi vita van arról, hogy a regionális elöljárók kezdeményezésére két hete kihirdetett, szombaton éjfélkor lejáró szükségállapot az alkotmánnyal összhangban volt-e kihirdetve. Andrej Babis azt állítja, hogy igen, míg az ellenzék azt, hogy nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×