INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

csehország

lockdown

koronavírus

A Hradcanske tér a prágai vár előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én reggel.

Három hét "maradj otthon" - felfoghatatlan szigorra vált Csehország

Nem elégségesek a csehországi korlátozások, ezért az eddigieknél szigorúbb intézkedésre készülnek az országban. Andrej Babiš kormánya az egyre fokozódó járványhelyzet miatt három hétre betiltaná a lakosság szabad mozgását az egyes járások között. A következő napokban az új napi igazolt fertőzések száma a járványügyi szakértők várakozásai szerint a jelenlegi 13 ezerről mintegy 20 ezerre emelkedhet, ezért feltétlenül szükség van a szigorításokra.

Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtök késő este a cseh kormány az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt.

A legnagyobb problémát az új vírusmutációk gyors terjedése jelenti. A cseh kórházak kapacitásaik határán teljesítenek, a kormány ezért hétfőtől

három hétre betiltaná a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, teljesen bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitva tartó üzletek egy részét is.

A munkába járást ugyanakkor továbbra is engedélyeznék.

Karel Havlíček miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy a kemény lockdown ellenére az ipari termelés leállításával nem számolnak.

Ezzel azonban nem ért mindenki egyet. Tomáš Prouza, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Egyesület elnöke szerint amennyiben

  • nem korlátozzák szigorúbban az emberek szabad mozgását, és
  • engedélyezik a munkába járást,

akkor még nagyon sokáig kell küzdeniük a járvánnyal.

Karel Havlíček úgy reagált, hogy az ipari vállalatoknál törekednek az óvintézkedések maximális betartására, és rendszeresen letesztelnék a dolgozókat.

„Folyamatban van annak jogi előkészítése, hogy mindezt kötelező érvényűvé tudjuk tenni” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy

minden munkahely maga fogja tesztelni az alkalmazottait,

az állam pedig havi négy teszt árát téríti meg a cégeknek. Minden munkahelyen kötelező lesz továbbá a FFP2-es kategóriájú arcmaszk viselése.

Andrej Babiš kormányfő is elengedhetetlennek nevezte az óvintézkedések radikális szigorítását, mert a vírus új mutációi rendkívül agresszívak. Szakemberek előzetes számításai szerint a következő napokban a jelenlegi 13 ezerről mintegy 20 ezerre emelkedhet az új napi fertőzések száma. Tekintettel arra, hogy a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordult segítségért. Ján Blatný egészségügyi miniszter szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezték, hogy készek eleget tenni Prága kérésének.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Az eddiginél szigorúbb korlátozásra készülnek a csehek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018