eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Követ dob egy tiltakozó a rendőrökre a Pablo Hasél katalán rapper szabadon engedését követelő tünetésen Barcelonában 2021. február 18-án. Barcelonában és Valenciában 16 tüntetőt őrizetbe vettek. A 33 éves rapper a Lleidai Egyetemen barikádozta el magát, miután kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték a terrorizmust éltető dalszövegei, valamint a királyi korona, a rendőrség és az állami intézmények rágalmazása miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Egy hete tartja tűzben Katalóniát egy rapper és a szólásszabadság ügye

Az éjjel is heves tüntetések voltak Barcelonában Pablo Hasél letartóztatása miatt.

Egy hét után sem csitulnak Katalóniában a tüntetések egy rapper szabadon engedéséért, szerdára virradó éjszaka ismét összetűzések voltak a rendőrök és a tüntetők között Barcelonában.

Ahogy egy hete minden este, újból tömegek vonultak az utcákra, a kezdetben békés megmozdulás azonban megint rongálásba és erőszakba torkollt. A tüntetők konténereket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, üvegpalackokkal dobálták a rendőröket. Egy újságíró is megsérült.

A város lakóit egyre jobban felháborítják az estéről estére ismétlődő incidensek, többen ablakukból, erkélyükről kiabáltak a tüntetőknek, hogy fejezzék be a randalírozást.

A városvezetés becslése szerint az elmúlt egy hétben keletkezett anyagi kár meghaladja a 1,5 millió eurót (538 millió forint). Katalóniában eddig több mint 110 embert vettek őrizetbe, a sérültek száma is száz felett van.

Kezdetben több mint húsz spanyol városban csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz, mostanra azonban már csak néhány katalán városban ismétlődnek a megmozdulások.

Pablo Hasélt múlt hét kedden tartóztatták le, miután elbarikádozta magát a léridai egyetemen, hogy megpróbálja elkerülni kilenc hónapos börtönbüntetését. Több, még zajló bírósági eljárás mellett két jogerős ítélet van érvényben ellene: egy, mert terrorszervezeteket, például a Baszk Haza és Szabadság (ETA) és az al-Kaida terroristáit dicsőítette, és egy másik, mert a rendfenntartó erőket és a monarchiát gyalázta dalszövegeiben.

A rapper ügye élénk közéleti vitát váltott ki a véleménynyilvánítás szabadságának határairól, több ismert művész állt ki a zenész mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×