eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyományos évzáró sajtóértekezletet tart a moszkvai Világkereskedelmi Központban 2018. december 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szakértő: példátlan a posztszovjet térségben Vlagyimir Putyin örökös mentelmi joga

Rácz András szerint noha elvben megváltoztatható később ez a szabály, a gyakorlatban most hosszú ideig aligha.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amiben örökös mentelmi jogot adott minden korábbi orosz elnöknek és családtagjaiknak. A törvény szerint az egykori elnökök és családtagjaik mentesülnek mindenféle - büntető- és polgári jogi - felelősségre vonás alól, bármilyen bűncselekményt követtek is el.

"Sok szempontból egyedülálló ez a törvény. Többek között azért is, mert vonatkozik a családtagokra, viszont nem definiálja, ki családtag. Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban ez pont meglehetősen pikáns, hisz meglehetős bizonyossággal lehet állítani, hogy van két lánya, de lehet, hogy három is" - értékelte a helyzetet az InfoRádióban Rácz András Oroszország-szakértő. Ugyanakkor azt például szintén nem tudni, a volt feleség családtag-e.

Innentől kezdve az elnök "akár tilosban is parkolhat".

Ilyen törvényre a posztszovjet térségben a szakértő nem is nagyon emlékszik.

"Viszonylag keveseket érint, Borisz Jelcin meghalt már, Dmitrij Medvegyeven és Vlagyimir Putyinon kívül viszont még senki nem volt elnök"

- mutatott rá.

Arra Rácz András azért kitért, a volt kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev adott még magának "életre szóló immunitást", de annak a szövegében azért el kellene mélyedni. a mostani esemény mindenesetre az orosz politikai rendszerről alkotott azon képet erősíti, mely szerint az állam "egyszemélyi, karizmatikus vezetésre épül".

"Önmagában szimbolikus értékű a jogi vonatkozásokon túl, hogy ha az ember az Orosz Föderáció elnökévé válik, akkor élete végéig védettséget élvez a felelősségre vonás elől. Ez

az egyszemélyi vezetési rendszerek jellegzetessége"

- ecsetelte az oroszszakértő.

A törvényt csak akkor lehetne visszavonni, ha az orosz Duma, tehát az alsóház kétharmada kezdeményezi, aztán jóváhagyja a Legfelsőbb Bíróság és a felsőház is; az egész folyamatra 3 hónap lenne, ha ennyi idő alatt nem zajlik le az eljárás, azt befejezettnek kell tekinteni. Az eljárás újraindíthatóságáról nincs szó a törvényben, ugyanakkor a szakértő rámutat, senki sem felelősségre vonható kétszer ugyanazért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×