eur:
367.98
usd:
342.39
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: Pixabay.com

Egy bő hónap elég volt az európai fertőzöttszám megduplázódásához

Októberben az első ötmillió fertőzötthöz még öt hónap kellett.

Öt hét alatt megduplázódott Európában az új koronavírus-fertőzöttek száma, vasárnapra a számuk meghaladta a 10 milliót a Reuters brit hírügynökség számításai szerint.

A múlt hónapban Latin-Amerikában és Ázsiában jelentettek több mint 10 millió igazolt fertőzöttet térségenként. Csak az Egyesült Államokban kilencmillió fertőzött van a gyorsuló járványban.

Míg Európában csaknem öt hónap telt el, mire az igazolt fertőzöttek száma elérte az első 5 milliót, a következő ötmillió fertőzöttet egy hónap alatt jelentették

a Reuters elemzése szerint.

A világ népességének 10 százalékát kitévő Európából jelentették az összes 46,3 millió fertőzött mintegy 22 százalékát. Európában 269 ezer életet követelt a Covid-19 betegség, ami a világban bekövetkezett közel 1,2 millió haláleset mintegy 23 százalékát teszi ki.

A járvány gyorsulása miatt Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság jelentett be országos karantént legalább egy hónapra, majdnem olyan szigorú korlátozásokkal, mint márciusban és áprilisban. Portugália részleges karantént rendelt el, Spanyolország és Olaszország pedig szigorított a korlátozásokon.

A Reuters adatai szerint Európában több mint 1,6 millió új fertőzöttet jelentettek az elmúlt hét nap alatt, a világban diagnosztizált 3,3 millió új fertőzött közel felét, valamint 16 100 új halálesetet, ami 44 százalékos növekedést jelent az előző hetihez képest.

Európában minden 10 ezer emberre jelentettek 127 koronavírus-fertőzöttet, és mintegy négyen haltak meg a Reuters elemzése szerint. Az Egyesült Államokban 10 ezer lakosra 278 fertőzött és hét haláleset jutott.

A térségen belül Kelet-Európában található az igazolt új fertőzöttek közel egyharmada, míg a halálozásokban Dél-Európa vezet mintegy 32 százalékkal.

Oroszország a leginkább érintett kelet-európai ország

több mint 1,6 millió igazolt koronavírus-fertőzöttel. Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerdán közölte, hogy az ország 16 régiójában 90 százalékban megteltek a kórházi ágyak.

A kormányokat Európa-szerte bírálják az egyeztetés hiánya miatt, és amiért nem használták ki a nyári szünetet a védelem erősítésére és nem készítették fel a kórházakat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×