eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bill Gates, a Microsoft amerikai szoftvergyártó cég alapító elnöke a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának nyitónapján, 2019. január 22-én. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Koronavírus - súlyos károkról beszél Bill Gates

Bill Gates szerint évtizedekkel vetette vissza a szegénység és betegségek elleni harcot a koronavírus-járvány, milliókat téve ki halálos betegségek és a szegénység veszélyének.

A Microsoft-alapító és felesége által létrehozott Bill and Melinda Gates Foundation jelentése szerint visszafejlődés tapasztalható szinte minden mutató tekintetében a szegénység felszámolása és az egyenlőtlenség csökkentése terén.

A szélsőséges szegénység mértéke 7 százalékkal emelkedett a koronavírus-járvány következtében az alapítvány éves Goalkeepers jelentése szerint.

Az oltási lefedettség - a működő egészségügyi rendszerek egyik mérőaránya - az utoljára az 1990-es években látott szintre csökkent, ami "a világot 25 hét alatt mintegy 25 évvel vetette vissza" - olvasható a jelentésben.

Az adatok arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány következtében jelentkező gazdasági hatások felerősítették a nőket, a faji és etnikai kisebbségeket érintő egyenlőtlenséget és különösen súlyosan érintették a szélsőséges szegénységben élőket.

"Miután 20 egymást követő évben csökkent a szélsőséges szegénység mértéke, a trend visszafordulását láttuk. Mintegy 40 millió ember került vissza a szélsőséges szegénységbe"

- mondta Mark Suzman, a Gates alapítvány vezérigazgatója.

A jelentés idézi az IMF becsléseit, amelyek szerint bár a világ gazdaságának erősítésére már 18 ezer milliárd dollárt költöttek, a globális gazdaság 2021 végére legalább 12 ezer milliárd dollárt fog veszíteni - ez a legnagyobb globális GDP-veszteség a második világháború óta.

Bár a kilátások most nagyon sötétek, Gates biztos abban, hogy a világ felülemelkedik a járványon és folytatja munkáját az egészségügy fejlesztése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×