INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

vlagyimir putyin

aljakszandr lukasenka

fehérorosz

szocsi

bendarzsevszkíj anton

Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.

Szakértő: Putyin nem fog leülni az "utcával"

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán

Bendarzsevszkij Anton azt viszont az InfoRádióban elképzelhetőnek nevezte az orosz és a fehérorosz elnök találkozója előtt, hogy Moszkva hosszabb távon megpróbál egy másik oroszbarát elnököt "felépíteni" Lukasenka helyett.

Fehéroroszország-szerte folytatódtak a hétvégén a tüntetések, Minszkben lövések is dördültek, több száz tüntetőt vettek őrizetbe.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit sem a tüntetők, sem sok európai ország nem ismer el, ilyen, demonstrációkkal kísért hangulatban találkozik Vladimir Putyin orosz elnökkel.

Bendarzsevszkij Anton posztszovjettérségi szakértő az InfoRádióban elmondta, a hétvégére sem fogyott el az ötödik hete tartó tiltakozási hullám lendülete, így megy most a fehérorosz elnök Szocsiba, tehát nem tudja demonstrálni a javuló helyzetet Lukasenka Putyinnak.

"Legalább 150 ezer ember vonult fel csak Minszkben, a fővárosban,

de az egész országban komoly tüntetések voltak."

Minszk, 2020. szeptember 13.
Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
MTI/AP
Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án. MTI/AP

Azt is fontos megjegyezni, hogy miben változnak a tüntetések.

"Hétközben mindig kisebb, néhány ezres megmozdulások vannak, és hétvégére elérik a nagy hőfokot. Minden héten történik valami érdekesség. A most elmúlt héten például arra buzdították a tüntetőket, hogy vonuljanak Minszk külvárosába, ahol a fehérorosz politikai elit lakik, például a választást lebonyolító bizottság elnökének háza előtt is nagy sokaság gyűlt össze" - ecsetelte Bendarzsevszkij Anton.

Szombaton pedig több száz nő vonult külön az utcára, vasárnap pedig autós tüntetés volt - utóbbi esetben Lukasenka hívei demonstráltak.

"Lukasenka híveit is próbálják szervezni, de azok a tüntetések nem olyan nagyok. Szombaton összesen 10-15 ezer ember volt kint a több helyszínen" - jegyezte meg.

A szakértő leszögezte, Vlagyimir Putyin már a vitatott eredményű fehérorosz elnökválasztás után rögtön gratulált a papíron győztes Lukasenkának, ebből pedig

"nagyon nehéz visszakozni".

"A másik pedig, hogy Putyin nem tárgyal az utcával, de elképzelhető, hogy hosszabb távon felépít egy másik oroszbarát elnökjelöltet" - latolgatta a jövőt.

Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Kapcsolódó hang

Minszki események - Bendarzsevszkij Anton
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018