eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Szakértő: Putyin nem fog leülni az "utcával"

Bendarzsevszkij Anton azt viszont az InfoRádióban elképzelhetőnek nevezte az orosz és a fehérorosz elnök találkozója előtt, hogy Moszkva hosszabb távon megpróbál egy másik oroszbarát elnököt "felépíteni" Lukasenka helyett.

Fehéroroszország-szerte folytatódtak a hétvégén a tüntetések, Minszkben lövések is dördültek, több száz tüntetőt vettek őrizetbe.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit sem a tüntetők, sem sok európai ország nem ismer el, ilyen, demonstrációkkal kísért hangulatban találkozik Vladimir Putyin orosz elnökkel.

Bendarzsevszkij Anton posztszovjettérségi szakértő az InfoRádióban elmondta, a hétvégére sem fogyott el az ötödik hete tartó tiltakozási hullám lendülete, így megy most a fehérorosz elnök Szocsiba, tehát nem tudja demonstrálni a javuló helyzetet Lukasenka Putyinnak.

"Legalább 150 ezer ember vonult fel csak Minszkben, a fővárosban,

de az egész országban komoly tüntetések voltak."

Minszk, 2020. szeptember 13.
Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
MTI/AP
Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án. MTI/AP

Azt is fontos megjegyezni, hogy miben változnak a tüntetések.

"Hétközben mindig kisebb, néhány ezres megmozdulások vannak, és hétvégére elérik a nagy hőfokot. Minden héten történik valami érdekesség. A most elmúlt héten például arra buzdították a tüntetőket, hogy vonuljanak Minszk külvárosába, ahol a fehérorosz politikai elit lakik, például a választást lebonyolító bizottság elnökének háza előtt is nagy sokaság gyűlt össze" - ecsetelte Bendarzsevszkij Anton.

Szombaton pedig több száz nő vonult külön az utcára, vasárnap pedig autós tüntetés volt - utóbbi esetben Lukasenka hívei demonstráltak.

"Lukasenka híveit is próbálják szervezni, de azok a tüntetések nem olyan nagyok. Szombaton összesen 10-15 ezer ember volt kint a több helyszínen" - jegyezte meg.

A szakértő leszögezte, Vlagyimir Putyin már a vitatott eredményű fehérorosz elnökválasztás után rögtön gratulált a papíron győztes Lukasenkának, ebből pedig

"nagyon nehéz visszakozni".

"A másik pedig, hogy Putyin nem tárgyal az utcával, de elképzelhető, hogy hosszabb távon felépít egy másik oroszbarát elnökjelöltet" - latolgatta a jövőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×