eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkos ügyfelek egy zágrábi posta előtt 2020. július 13-án. Ettől a naptól a koronavírus-járvány miatt kötelező a szájmaszk viselése az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Koronavírus - Javulnak a mutatók a Balkánon

Kevesebb új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban és Szlovéniában és a Nyugat-Balkánon is van látszatja a szigorításnak, szakértők ugyanakkor arra intenek, hogy még nem szabad fellélegezni.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 146-al nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 10 270-et. Az elmúlt héten a napi új fertőzöttek száma többször meghaladta a háromszázat. Két új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 186-ra nőtt. A betegek közül 290-en vannak kórházban, közülük tizennégyen lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 2650 fő.

Horvátország már korábban megnyitotta határait az Európai Unió tagországai előtt, más országok állampolgárainak viszont meg kell indokolniuk, miért utaznak az országba. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Ezt a határozatát a válságstáb szeptember 15-ig meghosszabbította.

A szomszédos Szlovéniában vasárnap 18-al, 2883-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 25-en vannak kórházban, és közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 518 fő. Szlovénia még augusztus közepén "vörös listára" helyezte Horvátországot, az onnan érkezők számára két hét karantént rendelt el, amely nem váltható ki negatív koronavírus tesztel sem.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn részt vesz a szlovéniai Bled Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián, amelyen számos európai ország állam- és kormányfője lesz jelen. A horvát sajtó közlése szerint Plenkovic kétoldalú megbeszéléseket folytat Janez Jansa szlovén kollégájával, és kérni fogja, hogy Szlovénia Németországhoz hasonlóan megyénként adjon ki utazási figyelmeztetést Horvátországra, mert vannak olyan régiók, ahol nagyon alacsony a fertőzöttség, például Isztrián, ahol a legtöbb szlovén turista nyaral.Javulnak a járványügyi mutatók a nyugat-balkáni országokban, a szakértők szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy lassan eltűnik a koronavírus, csupán azt, hogy az óvintézkedéseknek van foganatjuk, ám továbbra sem szabad lazítani, bárki megfertőződhet, és tömeges megbetegedések is történhetnek.

A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 547-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 22-vel a halottak száma. Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma

  • Szerbiában 83-mal 31 365-re,
  • Koszovóban 119-cel 13 334-re,
  • Észak-Macedóniában 39-cel 14 332-re,
  • Bosznia-Hercegovinában 243-mal 19 787-re,
  • Montenegróban pedig 63-mal 4790-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 711-re, Koszovóban nyolccal 516-ra, Észak-Macedóniában néggyel 600-ra, Bosznia-Hercegovinában néggyel 595-re, Montenegróban pedig öttel 98-ra nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×