eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Ez áll az osztrák, cseh, szlovák határnyitvatartás hátterében

„Nem kellene félnünk. Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy a határok lezárása a legutolsó lépés lesz, amit megteszünk” - hangzott el a három ország egy-egy közjogi méltóságának részvételével tartott egyeztetésen.

Szlovákia, Csehország és Ausztria nem zárja le a határait, és erre valószínűleg csak a legvégső esetben kerülhet sor.

Boris Kollár szlovák házelnök azzal érvelt, hogy mindhárom állam ugyanabban az időben ugyanazokat az intézkedéseket vezette be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, ezért nem kellene félniük. Szlovákiában a második hullám ellenére egyébként is optimistább a hangulat: a koronavírus okozta anyagi problémákat illetően a nyár folyamán mérséklődtek a szlovák lakosság negatív várakozásai.

Ami a részleteket illeti, a közös határszakaszokról egyeztetett vasárnap a szlovák parlament elnöke, Boris Kollár, a cseh képviselőház elnöke, Radek Vondráček, valamint az osztrák parlament elnöke, Wolfgang Sobotka az ausztriai Grafeneggben. A parlamenti elnökök egyetértettek abban, hogy nem lenne előnyös lezárni a határokat Szlovákia, Csehország és Ausztria közt.

„Nem kellene félnünk. Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy a határok lezárása a legutolsó lépés lesz, amit megteszünk” – mondta Boris Kollár szlovák házelnök.

Radek Vondráček úgy nyilatkozott, Szlovákia a legeredményesebb ország Európában a koronavírus elleni harcban.

„Már vannak tapasztalataink a vírussal, az egészségügyi rendszerünk fel van készülve.

Most elsősorban az érdekel bennünket, hogy milyen lesz a helyzet, miután a gyerekek iskolába mennek. Senki nem tudja, ez mit hoz majd”

– fogalmazott a cseh parlamenti elnök.

Wolfgang Sobotka szerint az európai országoknak össze kellene hangolniuk az intézkedéseket.

„A határok lezárását nem tartjuk jó ötletnek. Örülünk Schengennek, és a határoknak ennek értelmében nyitva kell maradniuk. Csak nagyon súlyos veszély esetén zárhatjuk le, ami jelenleg nincs” – mondta az osztrák parlament elnöke.

Szlovákiában egyébként a járvány második hulláma ellenére optimistább gazdasági hangulat uralkodik a lakosság körében, mint öt hónappal ezelőtt. Míg áprilisban a szlovák lakosság majdnem fele számolt azzal, hogy háztartásának anyagi helyzetére negatív hatással lesz a vírus, addig a korlátozások feloldását követően, júliusban már csak a megkérdezett 1200 fő 28 százaléka számolt negatív pénzügyi következményekkel.

Amíg saját pénzügyi helyzetével kapcsolatban a szlovák lakosság egyre magabiztosabb, addig a válaszadók 82 százaléka úgy véli, hogy

a munkanélküliség országosan tovább emelkedik majd.

A pénzügyi tárca és a szlovák jegybank 2020-ban nagyobb gazdasági visszaeséssel számol, mint a 2009-es globális pénzügyi válság idején. A munkáltatók várhatóan több tízezer munkahelyet szüntethetnek meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×