INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

atomtöltet

észak-korea

nukleáris fegyver

ensz

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.

Riasztó jelentés Észak-Koreáról

Infostart / MTI

Az ENSZ egyik bizalmas jelentése szerint Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit - közölte a dpa német hírügynökség kedden.

A kommunista állammal szemben elrendelt büntetőintézkedések betartásáról szóló jelentés egyes részleteit diplomáciai források erősítették meg a dpa számára.

"Észak-Korea feltehetőleg miniatürizált nukleáris eszközöket fejlesztett, amelyek elférnek a ballisztikus rakéták robbanófejeiben"

- közölték a dpa forrásai, idézve a dokumentumból.

Az irat szerint Phenjan folytatja nukleáris programját, magas fokon dúsított urán előállításával és egy kísérleti könnyűvizes atomreaktorral.

Észak-Korea az utóbbi időben nem tesztelt interkontinentális vagy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, viszont nyolc gyakorlatot is végrehajtott rövid hatótávolságú rakétákkal márciusban.

"Ugyanakkor fenntartotta nukleáris létesítményeit és folytatta a hasadóanyagok előállítását. Emellett nem hagyott fel ballisztikus rakétaprogramja kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztésével" - közölte a diplomáciai források egyike.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője a jelentéssel kapcsolatos megkeresésre válaszolva közölte, hogy jelentős szintet ért el Észak-Korea a nukleáris robbanófejek miniatürizálásában.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a koreai háború (1950-53) lezárásának 67. évfordulója alkalmából tartott beszédében kifejtette, hogy Phenjan nukleáris elrettentő erőinek köszönhetően nem lesz többé háború, azok szavatolják az ország hatékony védelmét és biztonságát "örök időkre".

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslései szerint

Észak-Korea 30-40 atomtöltettel rendelkezhet.

Az ország szigorú nemzetközi büntetőintézkedések hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, bár ezeket többször is megkerülte. Július végén negyvenhárom állam azzal vádolta meg a phenjani vezetést, hogy megsértette az olajimportra vonatkozó ENSZ-szankciókat, és követelte a további olajszállítmányok haladéktalan leállítását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról. a kommunista ország azóta ismételten hangsúlyozta, hogy nem érdekelt további tárgyalásokban, hacsak az amerikai fél nem áll elő új javaslatokkal.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018