INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

lengyelország

elnökválasztás

polgári platform

rafal trzaskowski

andrzej duda

Rafal Trzaskowski varsói polgármester, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) kampányoló elnökjelöltje nyilatkozik, miután nőkkel találkozott egy varsói kávézóban 2020. június 18-án, tíz nappal a lengyel elnökválasztás első fordulója előtt.

Bírósághoz fordulnak a lengyel elnökválasztás miatt

Infostart / MTI

Az alulmaradt jelölt pártja érvényteleníttetné az eredményt, bár nem igazán bíznak ebben.

A lengyel elnökválasztás eredményeinek érvénytelenítését kéri a legfelsőbb bíróságtól az alulmaradt jelöltet támogató legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO).

Borys Budka bejelentése szerint a bírósághoz beterjesztendő dokumentumokban feltárják azokat a körülményeket, amelyek miatt nem volt igazságos az elnökválasztás. Szerinte még akkor is, ha a szavazást jól bonyolították le, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda és a PO vezette ellenzéki koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester

nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy "a helyzetük nem volt egyenlő".

A TVN24 nevű kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjújában Budka leszögezte: ha most figyelmen kívül hagyják a szabálytalanságokat, a következő választások ennél is részrehajlóbbak lesznek.

"Követeljük, hogy nyilvánítsák a választást érvénytelennek" - mondta Budka, de kétségét fejezte ki afelől, hogy a párt követelései teljesülnek.

"Készek vagyunk előrehozott választásra, megismételt választásra, de nem hiszem, hogy a legfelsőbb bíróság ilyen döntést hoz" - monda Budka.

Grzegorz Schetyna, a PO volt elnöke mindazonáltal hétfőn úgy vélte, a választási bizottság által közzétett százalékok tükrében el kell fogadniuk az eredményt.

Trzaskowski kampánystábja részéről a héten szintén azt mondták, panaszt tesznek, de nem számítanak az eredmények módosulására, mert Duda több mint félmillió szavazattal többet kapott, és ennyi voksot lehetetlen összegyűjteni óvással.

A lengyel választási bizottság hétfőn jelentette be, hogy a választásokat a hivatalban lévő Duda nyerte a második fordulóban leadott szavazatok 51 százalékával. A végleges adatok szerint a részvételi arány magas, 68,2 százalékos volt.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleményében bírálta az elnökválasztást megelőző negatív kampányt és egymás kölcsönös rágalmazásának széles körű gyakorlatát. A szervezet szerint komoly aggodalomra adtak okot a politikusokat és újságírókat ért fenyegetések. Az ODIHR kifogásolta azt is, hogy állami tisztségviselők is belefolytak a kampányolásba. A közlemény aláhúzza, hogy a miniszterelnök Duda felé kifejezett támogatása "elmosta a határokat az állam és a párt között", és a közszolgálati média ugyancsak Duda mellett kampányolt.

Nyitókép: MTI/PAP/Pawel Supernak
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018