INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

lengyelország

elnökválasztás

andrzej duda

visegrádi együttműködés

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a szavazóival találkozik a kelet-lengyelországi Odrzywolban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. A választási bizottság a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Elemzők: a hajrában vált szorossá a küzdelem a lengyel elnökválasztáson

InfoRádió

Fél évvel ezelőtt még Andrzej Duda magabiztosan vezetett a közvélemény-kutatások szerint, az utolsó hetekben viszont kiélezett lett a versenyfutás a lengyel elnökválasztáson – mondták a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatói az szervezet kerekasztal-beszélgetésén, amelyen elhangzott, hogy jelentős változásra nem lehet számítani az államfő és a kormánypártok kapcsolatában. 

A hajrában vált szorossá a küzdelem a lengyel elnökválasztáson - mondta Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen az államfőválasztás eredményeit értékelték. Garai Nikolett szerint a hajrában olyan választókat is mozgósítani tudtak a jobboldali erők, akik eddig nem mentek el szavazni. Andrzej Dudáéknak egy hónap alatt sikerült ledolgozniuk a hátrányt.

Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont kutatási programvezetője is szoros versenyre számított, mert a választás előtti hónapokban folyamatosan csökkent a különbség a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda hivatalban lévő elnök és potenciális kihívói között.

Pál Benedek Lengyelország-szakértő, az Azonnali.hu szerzője arról beszélt, hogy a következő ciklusban milyen lehet az elnök és a kormány kapcsolata. Szerinte az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy nem fog változni semmi, egy erős kezű, kormánybarát elnök lesz. Az, hogy Andrzej Duda elkezd-e építeni egy saját hatalmi pólust, a szakértő szerint attól is függ, mi lesz a jövője a jelenlegi pártelnöknek, Jarosław Kaczyński volt kormányfőnek közös pártjukban, a Jog és Igazságosságban. Pál Benedek szerint még nem látni, hogy elkezdődött volna egy nagy generációváltás a párton belül, de - mint fogalmazott - nyilván szeretnének mások is hatalomhoz jutni.

Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint Lengyelország és az államfő számára is elsődleges a Visegrádi együttműködés, már csak amiatt is, mert Lengyelország vette át az elnökséget július elsejével, ráadásul a világjárvány okozta kihívásokre közösen kell választ találni. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy Lengyelországnak a jövőben is az Egyesült Államok lesz az egyik legfontosabb nagypolitikai partnere.

Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Kapcsolódó hang

Lengyel államfőválasztás - kerekasztal
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018