eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Magyar EP-képviselők kaptak bizottsági posztokat

Az Európai Parlamentben pénteken jelentették be a júniusban létrehozott új bizottságokban dolgozó képviselők névsorát.

A magyar képviselők közül Hidvéghi Balázs az állatok szállítás közbeni védelmével, Tóth Edina a mesterséges intelligenciával, Donáth Anna a külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással, Győri Enikő pedig az adóügyekkel foglalkozó bizottságnak lesz tagja. A rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságnak nincsen magyar tagja.

A bizottságok tagjait a képviselőcsoportok választották ki és jelentették be a parlament elnökének. Az egyes bizottságokban a képviselőcsoportoknak járó helyek száma arányos a csoport parlamenti képviselőinek számával.

A bizottsági elnököket és alelnököket a szeptemberi alakuló üléseken választják meg.

A képviselők a júniusi plenáris ülésen nagy többséggel döntöttek az adóügyekkel foglalkozó albizottság, az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság, és három, a rák elleni küzdelemmel, a digitális korban a mesterséges intelligenciával és a külföldi beavatkozással és félretájékoztatással foglalkozó különbizottság létrehozása mellett.

Az albizottságban és a vizsgálóbizottságban harminc képviselő dolgozik, a különbizottságoknak pedig 33 tagjuk van. A különbizottságok megbízatása nem haladhatja meg a tizenkét hónapot, csak abban az esetben, ha a parlament azt a megbízatás lejártakor meghosszabbítja. A vizsgálóbizottságok szintén egy évig működnek, megbízatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg. Az albizottságok megbízatási határidő nélkül működhetnek.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×