eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csúcstalálkozó Varsóban: "a V4 alapfeladata a határok biztosítása"

A visegrádi csoport (V4) legyen a koronavírus-járvány utáni európai gazdasági fejlődés pólusa - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban, üdvözölve a regionális csúcstalálkozóra megérkezett miniszterelnököket.

Andrzej Duda arra biztatta a V4 kormányfőit, köztük Orbán Viktort, hogy

közös álláspontot dolgozzanak ki az EU 2021-2027-es költségvetési tervezetéről, és hatékony tárgyalásokat folytassanak erről az uniós színtéren.

Akarjuk, hogy térségünk "a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa legyen" - fogalmazott, hozzátéve: ehhez ambiciózus, a fejlődésen, az európai kohézión és a komoly infrastrukturális fejlesztéseken alapuló, "az európai gazdaságot térségünkben is serkentő" uniós költségvetésre van szükség.

Utalva a V4 alapításának jövő évi 30. évfordulójára, Duda két, szerinte kulcsfontosságú történelmi mozzanatot emelt ki: egyrészt a regionális együttműködés érveket nyújtott a V4-államok uniós integrációjával is járó európai egyesítéshez, másrészt az utóbbi években a csoport erőteljes álláspontjának köszönhetően a kulcsfontosságú ügyekben befolyásolni tudta az egész EU döntéseit. Például a menekültek átirányításának kérdésében óriási nyomásgyakorlás ellenére kezdettől fogva igazuk volt - jelentette ki Duda. Aláhúzta: a V4 nem egyezik bele a befogadó országok, valamint a menekültek beleegyezése nélküli átirányításába. "A kényszerű áthelyezés ellentmond az emberi jogoknak, és igazából serkenti az embercsempészetet" - tette hozzá.

Varsó, 2020. július 3.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (k), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2), Igor Matovic szlovák (j2) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (k), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2), Igor Matovic szlovák (j2) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Úgy látta: a jelenleg megújuló migrációs válság idején a V4 alapfeladata a határok biztosítása, ezáltal az állampolgárok biztonságának megőrzése, a migrációt kiváltó konfliktusok helyszíni kezelése.

Az uniós költségvetési tervezetet illetően péntek reggel, a V4-csúcstalálkozót megelőzően, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a szlovák hivatali kollégájával, Igor Matoviccsal közös sajtóértekezleten örvendetesnek nevezte, hogy Varsó és Pozsony, de az egész V4 is nagyon hasonló álláspontot képvisel.

Matovic a beiktatása utáni első hivatalos látogatására érkezett a lengyelországi V4-csúcsra. A sajtóértekezleten elmondta: Szlovákia meríteni akar a lengyel tapasztalatokból az uniós alapok hatékony felhasználása terén, mivel Pozsonynak ez nagy gondokat okoz, és nagy problémát jelent az eszközök felhasználásához kötődő korrupció is.

Varsó, 2020. július 3.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j-b) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j-b) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A V4 kormányfői Duda beszédét követően a varsói Belweder elnöki palotában értekeznek, ezt követően közös sajtóértekezletet tartanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×