INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

francois fillon

franciaország

bíróság

sikkasztás

Párizs, 2017. április 23.Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje a francia elnökválasztás első fordulójában Párizsban 2017. április 23-án. (MTI/EPA/AFP pool/Christophe Archambault)

Börtönbe kell vonulnia a volt francia kormányfőnek

Infostart / MTI

Feleségét is elítélték a sikkasztási ügyben.

Bűnösnek mondta ki és öt év börtönre ítélte a francia bíróság Francois Fillon volt kormányfőt, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltjét, akinek felesége fiktív foglalkoztatása miatt kellett bíróság elé állnia közpénzek elsikkasztásának vádjával.

A büntetésből kettőt le kell töltenie, a maradék végrehajtását felfüggesztette a törvényszék.

A politikusnak emellett 375 ezer euró pénzbüntetést is meg kell fizetnie.

A korábban öt éven át francia miniszterelnökként is szolgáló Fillonnak az emiatt kialakult botrány miatt kellett visszalépnie az elnökjelöltségtől, és a választást végül a centrista Emmanuel Macron nyerte meg.

A bíróság Francois Fillon feleségét, Penelopet is bűnösnek mondta ki a férje által elkövetett sikkasztásban való bűnrészesség miatt. Őt hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

"A fizetés nem állt arányban az elvégzett munkával" - állapította meg az ügyben eljáró bíró az ítélethirdetéskor. "Fillonnét egy haszontalan tisztségre fogadták fel" - tette hozzá.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017. január végén lapértesülés alapján indított eljárást a jobboldali elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A családtagok több mint egymillió eurót vettek fel a parlamenttől, de tényleges munkát vélhetően egyikük sem végzett. Penelope Fillon 1981 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje, majd az ő utóda alkalmazásában "asszisztensként".

A csalás egy része már elévült, a bíróság az 1998 és 2013 közötti időszakot vizsgálhatja, s az ítélet szerint ezen időszakban több mint egymillió euró közpénzt sikkasztott el a Fillon házaspár.

Az elnökválasztási kudarc után a 65 éves volt miniszterelnök visszavonult a politikai életből, s a pénzügyi világban helyezkedett el. Mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Francois Fillon ügyvédje, Antonin Lévy igazságtalannak nevezte az ítéletet.

Penelope Fillon ügyvédje, Pierre Cornut-Gentille közölte, hogy a védence elleni ítélet "túlságosan szigorú". Az ügyvéd azzal vádolta a bíróságot, hogy megsértette a hatalommegosztás elvét, amikor védence munkájának jellegével foglalkozott, amely szerint a nemzetgyűlés belügye.

A Fillon-házaspár kommentár nélkül hagyta el a bíróságot. Francois Fillon óvadék ellenében szabadlábon marad.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Christophe Archambault

Kapcsolódó hang

Fejérdy Gergely, a Külgazdasági és Külügyi Intézet vezető kutatója
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018