INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

koronavírus

szennyvíz

barcelona

Ivan Rakitic, a spanyol bajnok FC Barcelona horvát játékosa koronavírus-tesztelésre érkezik a klub Joan Gamper Sportközpontjába, Barcelonában 2020. május 6-án. A felkészülés újrakezdésének első fázisában a futballisták az egészségügyi ellenőrzés kedvező eredményei nyomán láthatnak hozzá az egyéni edzésekhez fizioterapeuták felügyelete mellett.

A koronavírus már tavaly márciusban Európában volt

Infostart / MTI

Tavaly márciusi barcelonai szennyvíz-mintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét.

Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét - jelentette be pénteken a Barcelonai Egyetem.

Eredményeik, amelyeket a medRxiv tudományos tanulmányok honlapján mutattak be és elküldték egy tudományos folyóiratnak is, azt jelzik, hogy

a koronavírus-fertőzés jelen volt még az előtt, hogy a Covid-19-et bárhol diagnosztizálták volna a világon - írták közleményükben.

Az új koronavírus felbukkanását 2019. december elején jelentették be a kínai Vuhanban, és a betegség később az egész világon elterjedt. Az első európai esetet Franciaországban jegyezték 2020. január végén. A betegség terjedésének ezen kronológiája megváltozhat a Barcelonai Egyetem vezette kutatás alapján.

Bár a Covid-19 légzőszervi betegség, kutatók már bizonyították, hogy nagy mennyiségű koronavírusgenom található a szennyvizekbe kerülő székletekben. A spanyol kutatók két nagy barcelonai szennyvízkezelő vízmintáit elemezték 2020. április 13. után. "Ezekben a mintákban a SARS-CoV-2 genomjának szintje megegyezett a Covid-19 esetek számának alakulásával a lakosság körében" - mondta Albert Bosch professzor, a tanulmány koordinátora.

Később az előző hónapokból származó lefagyasztott szennyvízmintákat elemezték, amelyek megmutatták a SARS-CoV-2 genom növekvő jelenlétét 2020. január eleje és március eleje között, ami a koronavírus spanyolországi megjelenését még korábbra tette: már január 15-i mintákban kimutatták a vírus jelenlétét, 41 nappal az első regisztrált megbetegedés előtt.

A kutatók ezután 2018 januárja és 2019 decembere között vett mintákat is megvizsgáltak, ami

"megdöbbentő eredményt mutatott: a SARS-CoV-2 genom jelenlétét 2019 márciusában. Valamennyi minta negatív volt, kivétel a 2019. március 12-i, amelyben a genom jelenléte alacsony, de pozitív volt"

- írták a közleményben.

"Barcelonában sok vendég fordul meg, turisták és szakmai látogatók" - magyarázta Bosch, aki lehetségesnek nevezte, hogy hasonló helyzet előfordult a világ más részein is. Mivel a legtöbb Covid-19 eset az influenzához hasonló tünetekkel jár, lehetséges, hogy ezeket influenzának hitték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Ivan Rakitic, a spanyol bajnok FC Barcelona horvát játékosa koronavírus-tesztelésre érkezik a klub Joan Gamper Sportközpontjába, Barcelonában 2020. május 6-án. A felkészülés újrakezdésének első fázisában a futballisták az egészségügyi ellenőrzés kedvező eredményei nyomán láthatnak hozzá az egyéni edzésekhez fizioterapeuták felügyelete mellett. (MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia)
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018