eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Biskek, 2016. szeptember 16.Almazbek Atambajev kirgiz államfő (j) és örmény hivatali partnere, Szerzs Szargszján kezet fog a Független Államok Közössége (FÁK) csúcstalálkozója mentén tartott kétoldalú megbeszélésükön a kirgiz fővárosban, Biskekben 2016. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Igor Kovalenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Börtönbe küldték a volt kirgiz elnököt

Tizenegy év és két hónapos szabadságvesztésre ítélte kedden egy kirgiz bíróság Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt.

Ezt Szergej Szleszarjev, az elítélt ügyvédje közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

A 63 éves Atambajev 2011 és 2017 között töltötte be az államfői tisztséget Kirgizisztánban.

A védelem igazságtalannak tartja az ítéletet, és arra készül, hogy a legrövidebb időn belül megfellebbezi azt. Korábban az ügyészek 15 évi börtön kiszabását kezdeményezték.

A bíróság a kirgiz büntető törvénykönyv korrupcióra vonatkozó cikke alapján találta bűnösnek Atambajevet. A vádlott tagadta bűnösségét, és politikai indíttatásúnak minősítette az ellene folyó eljárást.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Atambajevnek köze van ahhoz, hogy törvényt sértve szabadulhatott 2013-ban a javító-nevelő táborból Aziz Batukajev hírhedt alvilági bandavezér.

Batukajev szabadulásának alapja az volt, hogy halálos beteg, de a bemutatott orvosi igazolás, mint utóbb kiderült, hamis volt. Az elítélt elengedése után azonnal külföldre távozott. Batukajevet kábítószer és fegyverek birtoklásával, illetve lázongások szervezése miatt ítélték el. Ez utóbbi ügynek Atambajeven kívül még 19 érintettje van.

A volt államfőt a kirgiz parlament tavaly június 27-én megfosztotta mentelmi jogától. Augusztus elején a biztonsági erők őrizetbe akarták venni a főváros, Biskek melletti falusi házában, de Atambajev testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, és hatot közülük túszul ejtettek. Atambajev hívei a volt elnök segítségére siettek. A volt elnök háza előtt kirobbant összetűzésekben egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült. A kétnapos ostrom után Atambajev végül megadta magát.

A tavaly augusztusi tömeges zavargások okait vizsgáló állami bizottság megállapította, hogy Atambajev tevékenysége idézte elő a rendzavarásokat.

A volt kirgiz elnököt a rendvédelmi szervek ellen tanúsított erőszakkal, tömeges rendbontások szervezésével és túszejtés megszervezésével is vádolják, de terhére rónak a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésbe hozható sikkasztást is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×