eur:
390.82
usd:
358.61
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Az amerikai légierő által közreadott képen a NATO Trident Juncture 2018 fedőnevű hadgyakorlatára készülve jégtelenítik az amerikai légierő egyik F-16-os harci gépét a svédországi Kallax légi támaszponton 2018. október 24-én. A Norvégiában másnap kezdődő, 31 ország 50 000 katonájának részvételével megrendezett művelet az utóbbi évek legnagyobb NATO-hadgyakorlata.
Nyitókép: CASEY D RODRIGUEZ

A NATO "kiigazítja" nukleáris elrettentő képességét

Az új, kiterjedt és növekvő nukleáris képességű orosz rakétarendszerek fejlesztésére és telepítésére válaszul az észak-atlanti katonai szövetség kiigazítja nukleáris elrettentő képességét a szövetséges országok biztonságának fokozására - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, miután a szövetséges tagállamok védelmi miniszterei befejezték kétnapos videókonferenciájuk első munkanapját.

A főtitkár online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Oroszország növekvő nukleáris képessége biztonsági kérdéseket vet fel.

Mint emlékeztetett, a nemrégiben kifejlesztett és telepített, új, SSC-8 típusú orosz rakétarendszer a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) megszűnéséhez vezetett.

Moszkva tovább folytatja harci képességének korszerűsítését, egyebek között hiperszonikus fegyverek gyártásával. A könnyen mozgatható és elrejthető rakétarendszere európai célpontokat képes elérni, modernizálja a kontinentális ballisztikus rakétáit is, valamint egy nukleáris hajtóművel rendelkező rakéta kidolgozásán fáradozik. Az orosz nukleáris retorika célja a NATO-szövetségesek fenyegetése és megfélemlítése - jelentette ki.

"Miközben a szövetség folytatja a védelem és elrettentés területén végzett munkáját, nem követi Oroszország destabilizáló és veszélyes magatartását" - fogalmazott Jens Stoltenberg.

Elmondta, az orosz lépésekre válaszul a védelmi miniszerek a politikai és katonai elemek kiegyensúlyozott csomagjában állapodtak meg, amely egyebek mellett a lég- és rakétavédelem, illetve a hagyományos katonai képességek megerősítését foglalja magába.

A NATO nagy tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi fegyverzetellenőrzés és a leszerelés terén. A NATO a hidegháború vége óta 90 százalékkal csökkentette nukleáris arzenálját Európában, és nem szándékozik újabb szárazföldi nukleáris rakétákat telepíteni Európába - szögezte le Stoltenberg. Mint jelentős katonai hatalom, Kínának is nagy felelőssége van a leszerelés globális sikere érdekében. Mint egyre növekvő globális hatalom, itt az ideje, hogy Peking is részt vegyen a globális fegyverzetellenőrzésben - tette hozzá.

A főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány okozta feladatokra való fokozott fókuszálás nem jelenti azt, hogy más kihívások elmúltak volna. Állami és nem állami szereplők továbbra is arra törekednek, hogy destabilizálják, megzavarják és megosszák a szövetségeseket. A NATO feladata továbbra is az, hogy készen álljon megvédeni a szövetséges országokat minden fenyegetés ellen minden körülmények között - húzta alá Stoltenberg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×