eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az új típusú koronavírus terjedése miatt védőruhába öltözött dél-koreai orvosok érkeznek munkába a tegui Tong Szan kórházban 2020. március 24-én. Dél-Koreában 9037 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván, a halálesetek száma 120-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/EPA/YNA/Yonhap

Újra aggódnak Dél-Koreában

Dél-Koreában elkezdődött az iskolák lépcsőzetes kinyitása, éppen akkor, amikor kilenc nap után ismét viszonylag sok, 32 új koronavírus-fertőzöttet találtak.

Az új fertőzöttek száma az utóbbi kilenc napban már végig napi 30 alatt volt az országban, emiatt tartják aggasztónak a szakemberek, hogy szerdára megnőtt ez az adat. A hatóságok május elején már elkezdtek enyhíteni a távolságtartási szabályokon, de több szöuli éjszakai klubban és egy kórházban ismét gócpontok alakultak ki. Szerdán reggel 11 110 volt az igazolt fertőzöttek száma, továbbra is 263 a halálos áldozatoké, és 10 066 a gyógyultaké, 128-cal több, mint az előző nap. Az egészségügyi vezetés arra számít, hogy legalább egy ideig ismét viszonylag nagy lesz az új fertőzöttek napi száma, mert egyelőre nem tudják, hogy hogyan alakultak ki az új gócpontok. A több mint 50 milliós országban 776 433 koronavírustesztet végeztek el január 3. óta.

Az oktatási intézményekbe először több százezer végzős középiskolás térhetett vissza.

Számukra a legsürgetőbb a személyes jelenlét, mert készülniük kell a novemberi felsőoktatási felvételi vizsgákra. Az iskolába csak úgy léphetnek be, hogy ellenőrzik a testhőmérsékletüket, fertőtleníteniük kell a kezüket, és maszkot kell viselniük. Ugyanez vonatkozik a tanárokra. A padokat távolabb helyezték el egymástól, vagy átlátszó műanyag táblákkal választották el. Az alsóbb osztályok tanulói a következő hetekben kezdhetnek el iskolába járni. A fertőzésszám megugrása miatt két város 75 középiskolájából az éppen beérkezett diákokat rögtön haza is küldték szerdán.

Ez a félév március elején kezdődött volna el, de a kezdést többször elhalasztották, majd távoktatási formában kezdődött el az ország 5,4 millió diákja számára.

Dél-Korea elkezdte exportálni a járvány miatt házi karanténra kötelezettek nyomon követésére kifejlesztett karpereceket.

Az országban április vége óta alkalmazzák ezeket, de csak azon fertőzöttek esetében, akik a törvényt megszegve elhagyták otthonukat. Eddig 50 embernek kellett viselnie. Aki erre nem hajlandó, annak egy állami intézménybe kell bevonulnia a vesztegzár idejére.

Szöul először Szaúd-Arábiával kötött szerződést 980 millió von (240 millió forint) értékben 100 ezer ilyen karperec szállításáról. Ennek a mennyiségnek a felét már útnak indították az egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×